Напишете дума/думи за търсене

Мария Калас - гласът от боговете

Гласът на Мария Калас безспорно промени завинаги операта. Примата даде живот на някои роли, които никой преди нейното време не е смеел да играе.

Сред светлините и сянката животът и наследството на Мария Калас все още имат почти митичната сила да пленява и интригува.

Мария Калас е една от най-известните оперни певици в света. През 50-те години тя става международно известна със своя красив глас и възвишена личност. Дори и днес нейните интерпретации на емблематична музика продължават да заслепяват любителите на операта.

Докато визуалната красота на операта като изкуство е от съществено значение, основната отговорност за успеха на спектакъла пада върху певците. Те трябва да се позовават на гнева, жестокостта, насилието, страха, любовта и лудостта на историята, написана от композиторите.
С други думи, оперните герои се нуждаят от гласове, способни да изобразят целия спектър от човешки емоции.

Мария Калас е изключително надарена в този смисъл, поради което феновете й я наричат „Ла Дивина“ - Божествената.
Калас не става известна само с гласа си, но и със звездната си актьорска игра. Страстният й измъчен живот е едно от обясненията за хипнотизиращата й театралност на сцената.

Мария Калас е родена в Ню Йорк през 1923 г. Истинското й име е Анна Мария София Кекилия Калогеропулу. Родителите й са имигранти от Гърция, които се развеждат, когато легендарната оперна прима е на 14 години. След раздялата им Мария се връща в Гърция с майка си. Там тя започва да се обучава като певица в Националната консерватория - най-старото училище за сценични изкуства в Атина. Известната оперна певица Елвира де Идалго избира Мария за нейна ученичка.

Музикалната й кариера започва в много млада възраст. През 1941-ва, когато е на 17, Мария Калас получава първата си главна роля в опера. Тя е примата в няколко спектакъла в Атина през следващите три години. Когато се завръща в Ню Йорк през 1945 г., тя продължава да учи пеене. За да плаща за образованието си, става бавачка на приятелка на Тосканини, който я избира да пее в „Джоконда“ на Понкиели през 1947 г.
Операта се играе в Арена ди Верона в Италия и публиката възторжено аплодира изпълнението на Мария Калас.

Роди се звезда

Поканата да пее в Италия е истинският старт на нейната кариера. През 1949 г. Калас се жени за италианския индустриалец Джовани Батиста Менегини. Съпругът й е с двадесет години по-възрастен от нея и става неин мениджър и съветник. През 1950 г. Мария излиза за пръв път на сцената на известния оперен театър „Ла Скала“ в Милано. Тя изиграва ролята на Аида във великолепната едноименна опера на Джузепе Верди. По-късно печели любовта и възхищението на публиката в Милано с ролята си в „Норма“ на Винченцо Белини. През първите двадесет години от живота си Калас играе в около 40 опери в най-известните оперни театри в света. Гласът й съживява героини като Джоконда, Турандот, Брунхилда и Изолета.

Ролите, които затвърждават нейното място на върха, всъщност са по-малко известни. Те включват Норма и Амина на Белини („Сомнамбула”), както и Виолета в „Травиата” на Верди.


„Аз не съм ангел и не се преструвам, че съм. Това не е една от моите роли. Но и аз не съм дявол. Аз съм жена и сериозен артист и бих искала да бъда оценена. "

Мария Калас

Докато тонът на гласа на Калас невинаги е конвенционално красив, тя притежава несравнима музикалност и експресия. Нейните героини оживяват със способността й да насити гласа си с цвят и дълбочина. Тя има много остро усещане и към либретото. Много историци и почитатели на оперното изкуство вярват, че Калас е променила изцяло оперното изкуство. Заради нея артистичните ръководители започват да поставят специален акцент върху музикалната цялост и драматичната истина на оперите.
Мария Калас преобразява представите на публиката за бел канто, особено в изпълненията си на произведения на Белини и Доницети. По време на кариерата си Калас възражда някои опери, които били забравени от десетилетия, тъй като нямало артисти, които да ги представят в най-добрата светлина.

Залезът на Мария Калас

С напредването на възрастта Калас започва да има проблеми с гласа си, което я кара да отменя представления. Критиците омаловажават някои от нейните изпълнения, което може би е една от причините тя често да е в нестабилни отношения с големите оперни компании. И докато медиите публикуват много вредни статии за неприятния й темперамент, много хора, които са близо част от обкръжението й, отричат това.

със съпруга си
със съпруга си
Калас се запознава с Аристотел Онасис в САЩ през 1959 г. и се разделя с Менегини по-малко от година по-късно. Това е началото на бурна 10-годишна връзка с гръцкия корабен магнат, която приключва, когато той я напуска заради Джаки Кенеди. Това е една от най-известните любовни истории. Връзката им е пълна с драма, която непрекъснато присъства на първите страници на таблоидите. По това време Калас има все повече проблеми с гласа си и се появява на световните оперни сцени все по-рядко. През 1965 г. тя пее в „Тоска”, операта на Джакомо Пучини. Калас изиграва ролята на Флория Тоска, която е изпълнявала много пъти, но това е лебедовата й песен.

„Ти си роден артист или не си. И ти оставаш артист, мили мои, дори ако гласът ти не е фойерверк. Артистът е винаги там.”

Мария Калас

Три години по-късно Калас решава да опита силите си в обучението на амбициозни оперни певци. В началото на 70-те години тя преподава 12 класа в световно известното училище „Джулиард” в Ню Йорк. Теранс Макнали написва пиеса за Мария Калас и нейните ученици, озаглавена „Майсторски клас“.

Ла Дивина изживява последните си години в Париж, където умира през 1977 г. на 53-годишна възраст. Обстоятелствата около смъртта й са неясни и до днес. Изглежда, че вероятно е умряла от естествена смърт, но е имало и признаци за възможно самоубийство. Смъртта на примата, както и нейният живот, са оцветени от трагедия и остават обгърнати в мистерия.

Наследството на Мария Калас

Тя е най-влиятелната оперна певица на ХХ век. Критиците и почитателите на операта са склонни да се съгласят, че нейното наследство е дълбоко разбиране на традиционната италианска опера. Нейният красив глас и интензивното усещане, с което тя пее, придават уникално и запомнящо се качество на всяка роля, която изпълнява. Тези, които са имали възможност да чуят лично Мария Калас, казват, че никога няма да забравят преживяването.

„Мария Калас е най-високият връх в певческото изкуство на ХХ век. Гласът ѝ беше феноменален, на основата на невероятна техника, съвършена музикалност и магнетично присъствие на сцената. Тези уникални качества я направиха мит в историята и във въображението на обществото...“
Райна Кабаиванска

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X