Напишете дума/думи за търсене

Митът за Темида - богинята на справедливостта

Темида е богинята на справедливостта, реда и естествения или божествен закон. Думата Темида на гръцки означава „божествен закон“, който се смятал за по-силен от обикновения закон.
Според мита за Темида тази богиня ръководила естествения ред на съюза между мъжа и жената и семейните връзки. Тя отговаряла за насочването на хората по правилния път, посочването на добри навици и гарантирането, че всички спазват законите. Смятали я за щедра, приветлива и мъдра.

Освен това Темида била надарена с дарбата на пророчеството и ясновидството. Тя знаела всички тайни, дори онези, които били скрити от Зевс - бога на боговете. Тя също така служила като защитник на потиснатите и настоятел за дължимото гостоприемство.

Произходът на мита за Темида
Богинята Темида е дъщеря на Уран - титанът, който олицетворявал небето, и на Гея, която е олицетворение на Земята. Тя имала пет сестри: Фийби, Мнемозина, Рея, Тея и Тетида и шест братя - Океан, Хиперион, Коус, Кронос, Крий и Япет. Всички те се появяват в легендите от гръцката митология.

Темида е изобразявана като красива жена, облечена в бяла туника и често носеща превръзка на очите. Това се смята за символ на нейното хладнокръвие. Това също е израз на способността й да пророкува, което не изисква очи.

Темида носи набор от везни в едната си ръка, което представлява справедливостта. Тя претегля доброто и лошото и аргументите на всички страни. Това й позволява да даде справедлива присъда. Понякога тя е представена с меч в ръка, символ на наказание за онези, които пренебрегват закона. В други случаи тя носи рог на изобилието, знак за просперитет.

Темида и Зевс
Темида е втората съпруга на Зевс, след като той внезапно прекратява съюза си с Метида, която представлява интелигентността и хитростта. Гея била предупредила Зевс, че Метида ще роди две деца и че едно от тях ще отнеме властта й. Точно както самият Зевс прави с Кронос, неговия баща. Затова Зевс решава проблема, като изяжда първата си жена.

Темида и Зевс имали няколко деца: трите съдби (Мойра) и трите гръцки сезона (Хора). В някои версии Астрея (друго олицетворение на справедливостта), нимфите на река Еридан и Хесперидите също се броят към нейното потомство. Има и някои версии на мита за Темида, които показват, че Япет е бил неин любовник и че заедно са били родители на Прометей - титанът, който е откраднал огъня, за да го даде на смъртните.

Твърди се, че Темида е била на Земята по време на управлението на Кронос - бог на вечното време. Неговото царуване става известно като Златния век. След това идват Сребърната и Желязната епоха. По време на последната хората станали зли и жестоки, което ужасило богинята.

Именно поради тази причина Темида избягала и отишла на най-високата точка на небето. Зевс я превръща в съзвездието, известно като Дева.

В голяма част от съдебните съдилища в западния свят фигурата на Темида все още се използва като символ на справедливостта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X