Напишете дума/думи за търсене

Митът за Селена - богинята на Луната

Селена е представена като красива жена, с блед и гладък тен, която носи корона с полумесец на главата си. Понякога яздила бик, но по-често яздела сребърна колесница, теглена от два бели вола или два крилати коня. Подобно на брат си Хелиос, Слънцето, тя карала колесница през нощното небе.

Богинята на Луната винаги носела бели одежди и държала факла в ръката си. Митът за Селена има специално влияние върху измерването на времето сред гърците. В това общество месеците са съставени от три периода, всеки от десет дни, в съответствие с фазите на луната.

Произходът на мита за Селена
Митът за Селена твърди, че тази богиня принадлежи към второто поколение титани и е дъщеря на Хиперион и Тея.

Тея била едновременно сестра и съпруга на Хиперион, освен това се титулувала титанската богиня на зрението. Гърците вярвали, че очите хвърлят лъчи върху предмети и именно това им позволявало да ги виждат. Една от функциите на Тея била да придава на благородните метали техния блясък и стойност.

Хиперион и Тея имали три деца: Хелиос, Слънцето; Селена, Луната; и Еос, Зората. Всеки ден Хелиос трябвало да започне пътуване през небесната шир. Когато свършвало, настъпвал мрак и Селена била тази, която го замествала, правейки подобно пътуване през нощта. Междувременно Еос имала мисията да обиколи света, за да обявява присъствието на Хелиос всеки ден.

Селена и нейната голяма любов
Митът за Селена твърди, че тази богиня е имала няколко любовници, както божествени, така и смъртни. Най-голямата й любов бил смъртен на име Ендимион. Историята твърди, че той бил един от най-красивите мъже на Земята, сравним с Адонис или Нарцис.

В митологията красотата му се обяснява с това, че във вените му тече кръвта на боговете, тъй като е внук на Зевс.

Ендимион бил пастир, който пасял стадата си през нощта. Веднъж той бил на планината Латмус и се почувствал толкова уморен, че заспал в една пещера. Селена се спуснала в пещерата с колесницата си и видяла красивия спящ пастир. Мястото било осветено с нейната яркост и той се събудил.

Селена не знаела, че Ендимион вече бил влюбен в нея и че той заспивал всяка вечер, мислейки за Луната. Следователно, когато богинята най-накрая го забелязва, романтичните чувства избухнали и за двамата с пълна сила.

Тя обаче била богиня, следователно безсмъртна, докато той бил обикновен смъртен. Митът за Селена твърди, че тя отишла да помоли Зевс за решение, защото искала да бъде с Ендимион завинаги.


Вечна любов
Междувременно Ендимион помолил Хипнос, бога на съня, за помощ. И Зевс, и Хипнос помогнали на двамата влюбени. Те не могли да направят овчаря безсмъртен, тъй като това би било еквивалентно на даването му на статут на бог. Нито можели да го оставят да живее като обикновен смъртен, тъй като това щеше да порази Селена.

Решението, което намерили, било да оставят Ендимион да спи. Той можел да отваря очи само през нощта, за да срещне Селена. Така се материализирала тяхната любовна история, от която се родили 50 деца. Те съответствали на 50-те луни или лунни фази, които съществуват в годината.

Въпреки това, според мита за Селена, Ендимион не бил единственият й любовник. Обичала и красивата Пандия, богиня на пълнолунието и възпитанието; Ерса, богинята на утринната роса; и нимфата Немея. Някои също предполагат, че с брат си Хелиос тя е заченала четирите Хора или четирите сезона.

Гръцката митология има красиви обяснения за много природни явления. Митът за Селена, богинята на Луната, не е изключение. miВсъщност той отразява удивителния начин, по който гърците са наблюдавали света и поведението на природата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X