Напишете дума/думи за търсене

Легендата за зъба на Буда

Зъбът на Буда се намира в храма Шри Далада Малигава. Там той получава многобройни предложения и е в центъра на множество церемонии. Това е обект на много интересна легенда.

Шри Далада Малигава, или Храмът на зъба на Буда, е архитектурен комплекс, разположен в град Канди, Шри Ланка. Вътре има светилище, което пази една от най-важните реликви на будизма: левия кучешки зъб на Буда.

Той е с размер 2,5 см и е на повече от 2500 години. Всъщност много интересни истории са разказани за него.

Легендата за зъба на Буда
Според легендата, когато Гаутама Буда умира през 483 г. пр.н.е., тялото му е кремирано и след това прахът му е разпространен на четири различни дестинации по света. Там са построени различни храмове за почитане на монаха.

През това време един от неговите ученици намира парче сред пепелта, което не било изгорено - зъб на Буда. Убеден, че това е предмет с голяма стойност, ученикът го дал на краля на Калинга - регион, разположен в източна Индия, за да бъде почитан.

Конфликтите около зъба
Оттогава започват да се коват различни истории за зъба на Буда. Една от тях твърди, че всеки, който притежава зъба, ще има правото и властта да управлява своята територия. Затова започнали спорове за реликвата.

През 4 век сл. н. е., 800 години след смъртта на Буда, зъбът е бил в ръцете на крал Гухасеева от Калинга, който се е обърнал към будизма и е започнал да се покланя на реликвата. Въпреки това, за да избегне конфликт, Гухасеева решава да скрие зъба завинаги, като го изпрати на скрито място (в днешна Шри Ланка).

За да направи това, кралят дава зъба на Буда на принцеса Хемамала, която го премества на новото му местоназначение. Легендата разказва, че Хемамала, придружена от принц Данта, скрила реликвата в косата си като украшение, за да остане незабелязана. Така заедно те напуснали Индия през Ганг и стигнали до северната част на Шри Ланка, за да скрият зъба.


Пристигането на зъба в Шри Ланка
Крал Китсиримеван получил свещената реликва от ръката на двамата благородници и с голяма почит построил храм в собствения си дворец, за да я приюти. След това той наредил да се провежда ежегоден фестивал (Esala perahera ) в чест на зъба. Той се провежда всяка година.

Това е 10-дневен празник, който се провежда между юли и август в чест на Буда. Атракцията е нощният парад на слонове, облечени в бродирани роби и осветени с електрически крушки.

Шествието се води от най-големия слон, който има честта да носи тежък златен паланкин, в който се носи реликвата на гърба му.
Само по време на този фестивал зъбът на Буда напуска храма и се скита из града. Мълвата твърди, че се използва резервно копие на реликвата, докато оригиналът се пази вътре в храма.

С течение на времето обаче зъбът на Буда сменя собствениците и местоположението си. Конфликтите постоянно бушували около притежанието на реликвата.
Говори се, че в началото на 16 век зъбът попаднал в ръцете на португалците, които поискали голям откуп за връщането му. Те го скрили отново в град Канди.

По-късно, поради добрите отношения между местните и холандските заселници, било решено да се построи храм, който да пази зъба. Днес този храм е известен като Шри Далада Малигава.
Без да е напълно доказано дали зъбът на Буда наистина е там или не, храмът остава едно от най-посещаваните туристически места в Шри Ланка. Реликвата се съхранява в камера, заобиколена от седем златни ступи, обсипани със скъпоценни камъни, а вратите на залата са издълбани в слонова кост.

Тази реликва се смята за символично представяне на живота на Буда, така че получава множество дарения и е обект на ритуали и церемонии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X