Напишете дума/думи за търсене

Седем мъдрости от Буда за промяна на живота

Хората, които използват учението и поговорките от Буда като ориентир за живота си, са склонни да виждат будизма повече като философия на живота, отколкото като религия. Това е така, защото има малко духовни доктрини, които са толкова завладяващи. Малко практики на предците ни са генерирали толкова много индивидуални трансформации и са предизвикали такива положителни промени в съзнанието.

Причината будизмът да има толкова много последователи се крие в неговата простота. Неговите мъдри послания се предават по начин, който ни насърчава да подобрим качеството на живот. Въздействието му върху емоционалното ви благополучие е огромно.

Той не само ни насърчава да регулираме състоянията на стрес и тревожност, но също така благоприятства нашето вътрешно пътуване към себепознание и лична реализация.

За да се възползвате от принципите на будизма, трябва само да отворите сърцето и ума си. За да започнете, може да помислите върху следните седем мъдрости от Буда.

1. Болката и страданието не са едно и също нещо

"Болката е неизбежна, но страданието не е задължително."
-Буда-

Ако сте наранени, ще почувствате болка. Ако вашият партньор ви напусне, вие ще почувствате непоправима болка от неговото отсъствие.
Но страданието се отнася до отрицателен емоционален заряд, който носите със себе си за прекомерно време. Страданието, което изпитвате от изоставянето от партньора ви, трябва да бъде само за ограничен период от време. Ако го удължите след този период, ще загубите качеството си на живот.

Може да бъдете увредени само от това, на което придавате значение. Ето защо, за да избегнете безполезното страдание, трябва да направите крачка назад, да се откъснете емоционално и да видите нещата от друга гледна точка. Болката е нещо физическо и неизбежно, но страданието е избор. Зависи от вас, вашите мисли и емоции.

2. Научете се да живеете в настоящето

„Радвайте се, защото всяко място е тук и всеки момент е сега.”
-Буда-

Вашият ум обича да се храни с миналото. Живее с носталгия по онези неща, които не биха могли да съществуват в настоящето. Друг от недостатъците му е да предвижда бъдещето и да се тревожи за някои неща, които дори още не са се случили. Това означава, че не живеете в момента и животът ви минава покрай вас, без дори да забележите. Будизмът ви предлага да се съсредоточите върху тук и сега. Затова трябва да се научите да присъствате и да се наслаждавате на всеки момент, сякаш е единствен.

3. Целостта е в единството

„Грижете се както за екстериора, така и за интериора, защото всичко е едно.”
-Буда-

За да намерите истинско състояние на благополучие, е важно умът и тялото ви да са в баланс. Ние живеем в общество, което издига външния вид в култ. Свят, който благоприятства прекъсването на връзката с нашия вътрешен свят, защото това, което има значение, е външният вид, а не същността ни.

За да възвърнете единството, трябва да промените фокуса си и да размишлявате всеки ден върху тази поговорка от Буда. Свържете тялото и душата си, кожата и емоциите си, тялото и мозъка си, сърцето и съществуването си. По този начин ще постигнете оптимален баланс между всички тези измерения. Освен това ще се почувствате по-пълни и по-наясно с тук и сега, като улеснявате по-богата емоционална пълнота.

4. Животът не е равен път, подгответе ресурсите си

"По-добре е да носиш чехли, отколкото да покриваш света с килим."
-Буда-

Не всички пътища, по които ще пътувате в живота, ще бъдат покрити с килими. Не всички опции ще бъдат лесни, нито ще намерите изход от всяка трудност. Често в ежедневието си ще се сблъскате с много груби и стръмни пътеки, където няма да намерите комфорт. Затова трябва да се подготвите, като използвате собствените си ресурси.
Буда ви насърчава да сте наясно, че животът изисква преодоляване на трудностите и че няма нищо по-добро от това да бъдете подготвени.

5. Вашата болка не трябва да обвинява

"Не наранявайте другите с това, което причинява болка на себе си."
-Буда-

Тази мъдрост означава отговорност, зрялост и ангажираност към себе си и другите. Тази фраза напомня на друга, която несъмнено сте срещали в даден или друг момент - „Не правете на другите това, което не бихте искали да правят на вас“.

Това размишление от Буда проповядва дълбоко познание на себе си. Означава съпричастност към другите, където самосъзнанието и отговорността са в действие. Ако животът ви е ударил, ако сте претърпели неуспехи или сте били разочаровани, не търсете някого, когото да обвинявате. Излекувайте раните си и продължете напред.

6. Какво е важно за вас?

"Най-богатият човек не е този, който има най-много, а този, който се нуждае от най-малко."
-Буда-

Желанието ви за повече както материално, така и емоционално, е основният източник на всичките ви тревоги и отчаяние. Максимата на Буда се основава на това да се научите да живеете с малко и да приемете всичко, което животът ви предлага в дадения момент. Това ще ви доведе до по-балансиран живот, намаляване на стреса и вътрешното напрежение.

Притежанията не водят до щастие. Щастието е отношение и е нещо, което се култивира отвътре.

7. Смелостта да се отучваш

„За да разбереш всичко, трябва да забравиш всичко.”
-Буда-

Когато сме деца, ние постоянно учим. Нашата умствена карта все още не е била проектирана и сме били отворени за всичко. Освен това капацитетът ни да разбираме е бил огромен. Не сме били наясно как да преценяваме, приемали сме всичко за чиста монета и за даденост.
Въпреки това, когато пораснем, съзнанието ни е изпълнено с условия и социални норми, които ни казват какви трябва да бъдем.

Те ни вдъхват привидното усещане за нещата, за това как трябва да се държим и дори как трябва да мислим. В резултат на това не осъзнаваме себе си и се губим някъде по пътя.

За да промените и да видите нещата от по-здравословна гледна точка, трябва да се научите да се отделяте от своите вярвания и да се отучите от тези навици и идеи, които не идват от сърцето ви. Тази последна мъдрост на Буда ще ви помогне да започнете процеса.

„На небето няма разлика между изток и запад; хората създават разграничения от собствените си умове и след това вярват, че са истина”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X