Напишете дума/думи за търсене

Легенда за нимфата Клити и несподелената любов

Може да извлечем поуки от слънчогледите и да се опитаме да имитираме техния инстинкт да търсят постоянно слънчева светлина, да набавят хранителни вещества и да растат в красота и сила.

Помнете, че вашето истинско слънце не е звезда, около която се въртите; то е във вас, така че го потърсете, обърнете му внимание и следвайте инстинкта му.

Фолклорът на много култури относно слънчогледа е интересен и вълшебен. Често се свързва с истина, честност и лоялност.
Има народи, чиято мъдрост твърди, че ако се съмнявате в нещо, всичко, което трябва да направите, е да откъснете слънчоглед от полето точно по залез слънце и да го поставите под възглавницата си. Когато се събудите сутрин, всичко ще бъде по-ясно.
Всички сме като слънчогледите - имаме сиви дни, в които навеждаме глави, и дни, когато ги издигаме щастливо към лъчите на слънцето.

Легендата за Клити
Тази положителна нагласа обаче губи малко влиянието си, когато погледнем гръцката митология. Според една класическа легенда млада водна нимфа на име Клити се влюбила безнадеждно в бога на слънцето Хелиос и светлината, която излъчвал всеки път, когато минавал покрай нея. Възхищавала се на силата и красотата му. Той обаче никога не я забелязал и не й обръщал никакво внимание.

Дните се превърнали в месеци, а месеците в години, докато Клити не изгубила облика си на нимфа и започнала да пуска корени, да се прикрепя към земята и да оставя златни листенца да израстват от красивото й лице. Времето и лоялността, свързани с несподелената й любов, я превърнали в слънчоглед - красиво създание, чиято единствена цел била да следва погледа на обекта на невъзможната й любов: Хелиос.

Понякога, както обяснява тази легенда, ние фокусираме погледите и желанията си върху невъзможни цели. Ето защо трябва да може да запалим светлината в нас, която може да ни води по-добре от външните фактори.


Животът прави много завои, точно както слънчогледите се обръщат да следват светлината на слънцето.
Ние нямаме естествен инстинкт към такава позитивност, записан в нашето ДНК. Ние не гравитираме леко към нови възможности, промени, които ще ни накарат да растем, инициативи, които ще ни накарат да се подобрим и да бъдем по-щастливи.

Всеки ден хората се движат през ниви, засадени със семена на несигурност и плевели на страх. Няма северна звезда, която да ни води, така че почти сме задължени да включим вътрешните си светлини, за да ни насочват по пътеки, където нищо не е гарантирано, сигурно или практично.

Ричард Уайзман - психолог от университета в Хертфордшир и автор на интересни книги като „59 секунди: Помислете малко, променете много” и „Факторът на късмета”, обяснява във втората колко важно е емоционалното състояние на човек за привличането или отблъскването на късмета. Това е умствена нагласа и отвореност към нови възможности, към онези лъчи светлина, където случайността може да работи в наша полза.

Вие сами създавате късмета си
Елизабет Нът Уилямс - професор по психология и изследовател в St. Mary's College в Мериленд, прави много интересно проучване за фактора „късмет“. Тя се опитала да опише кои фактори и характеристики определят хората, които показват по-голяма склонност към преживяване на случайност, неочаквани изблици на късмет, които често свързваме със съдбата.

От всички неща, които носят късмет, постоянството и работата са най-сигурни.

Според Нът Уилямс хората, които изглеждат късметлии, имат по-високи резултати по отношение на откритост, устойчивост, решаване на проблеми, позитивност, самочувствие, иновации и креативност. Те също така имат по-ниски резултати за невротизъм, тревожност, вина и гняв.

Затова трябва да подхождаме към живота от по-спокойна гледна точка.

Нека не бъдем като Клити, която въпреки поетичната си история е ярък пример за човек, който е съсредоточил цялата си енергия и емоции в една невъзможна мечта. Нека бъдем като слънчогледите, направени от светлина, позитивност, щастие, увереност и способност да осветяваме собствените си пътища. Това ще ни насочи към истинското щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X