Напишете дума/думи за търсене

Да сбъднем мечтата на едно борбено момиче, което иска просто дом и работа, "най-нормалните, човешки неща"

Тя е едно страхотно, борбено момиче. Казва се Емона Иванова и е състезателка по бадминтон за хора с увреждания. След като животът я среща с всевъзможни препятствия, Емона днес е постигнала много и не иска да спира. Иска да има шанса, който се полага на всяко друго момиче на нейните години. Научихме, че младата спортна надежда събира средства за участие в Параолимпийските игри в Париж през 2024 година.

Емона е с физическо увреждане. Родена е в Свищов и е израснала в институции, предава Нова телевизия.

„Като малка моите родители решават да се откажат от мен, тъй като лекарите им съобщават, че може би няма да оцелея. Съобщават им моето заболяване, което е спина бифида. Това е увреждане на долната част на гръбначния стълб”, разказа Емона Иванова.

Днес тя учи в университет, работи и е професионален спортист по бадминтон. „Занимавам се професионално с бадминтон от 2016 година. Иначе като дете, до 20 години, целият ми живот е минал в институции. Най-дългият ми период беше в Луковит. Там се запознах с този спорт”, допълни състезателката.

Така тя се влюбва в този спорт. Участва в много състезания за хора с увреждания и постига завидни успехи. Голямата ѝ мечта е да стигне до Параолимпийските игри в Париж през 2024 година. Необходимите средства за участието ѝ в турнири в чужбина са непосилни за нея. „Поне едно 6-7 турнира трябва да посетим тази година. Изискванията са такива, за да участваш на Параолимпийските игри догодина. В крайна сметка, колкото повече точки има един играч, толкова е по-голяма възможността той да бъде участник в Параолимпийските игри. Искам да призова хората, който с каквото може да помогне”, помоли Емона Иванова. За да се яви на всички турнири, тя се нуждае от над 15 000 лв.

За MILA.bg Емона разказа, че често се връща в Луковит. "Домът е закрит, но често ходя до града, защото оставих много приятели зад себе си. Повечето за съжаление се намират все още в институции. Не правят кой знае какво, ходят в центъра за реинтеграция и рехабилитация. Повечето ми приятели са в столицата, разбира се. Някои се занимават с баскетбол, други играят тенис на маса. Имаме и споретн клуб "Орел" в София, в който също има много спортисти. За него също търсим спонсори. Имаме кадри, не се занимаваме само с бадмингтон. Ще е хубаво и за този клуб да се чуе и да намерим спонсори, защото е важно да ходим на повече първенства".

Емона има още една молба към всички хора, които ще чуят нейната история и ще бъдат докоснати от нея.

"С моята най-добра приятелка Стефка Костова се борим за общинско жилище. Аз сега живея в студентско общежитие към Минно-геоложкия университет, но това не е истински дом, нито е сигурен дом. Мечтая поне за това да не мисля, дали някой ден няма да се събудя без покрив над главата си... Искам най-нормалните, човешки неща. Неща, които са даденост за повечето момичета на моята възраст, но за мен са недостижими - дом и работа. Шанс да продължа да живея и да се боря като всички други..."

Ако искате да помогнете, може да го направите по следния начин:

Банка ДСК

IBAN: BG90STSA93001525760746

Получател: Емона Иванова

Създадена е и платформа за дарения, през която също може да помогнете лесно. Вижте повече ТУК.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X