Напишете дума/думи за търсене

Влиянието на Дионис в живота днес

Въпреки че култът към Дионис произхожда от Древна Гърция, той все още е актуален в нашето общество днес по символичен начин.

Разберете как дионисиевите характеристики се проявяват в нашето ежедневие.

Митът за Дионис често е свързан с пиянство, празненства и липса на ограничения, както и с хаос и насилие. Дионис е богът на гроздобера, овощните градини, плодовете, растителността и плодородието.

Поклонниците на Дионис търсели общение с бога чрез еуфорията и екстаза, породени от музиката и танца. Както посочва Ницше, в Древна Гърция Дионис се противопоставя на Аполон, който представлява рационалност, ред и разум. Фигурата на Дионис дефинира елемент от психиката, който не трябва да оставяме настрана, ако се стремим, както предлага Юнг, да приемем и интегрираме всички аспекти на нашето съществуване.

Дионисиевите празници се провеждали на места, далеч от главния град. Тези ритуали се състояли от танци и песни и се изпълнявали главно в гори и пещери. Участниците били посветени в мистериите на Дионис. Те са били потапяни в мистични преживявания чрез танци, музика и опиянение от вино или друго психоактивно вещество. Цялото преживяване търсило разпадането на индивида и екстатичното единение с групата.

Влиянието на Дионис обаче не се ограничава до древния свят.

Лудостта и прегрешението, характерни за дионисиевия мит, продължават да извират в съзнанието на хората в настоящето.
Въпреки опитите да държим страстите си на рационална каишка, ние често продължаваме да търсим разтварянето на нашата индивидуалност в това, което бихме могли да наречем съвременни ритуали.

Много от нас посещават дискотеки, електронни партита и концерти и се губят в плетеница от пот, пиянство и диви танци. Ние търсим разтваряне, генерирайки еднаква маса заедно с онези, с които споделяме едно и също пространство. На практика се опитваме да преодолеем факта, че сме отделни същества, а не едно, за няколко часа.

Същото се случва и на футболни мачове. Поддръжниците, частично обединени и идентифицирани с отборите си, се изразяват с викове и песни. Те изливат всякакви интензивни емоции, съдържащи се в дълбините на тяхната психика.

Като израз на Дионис днес се представят и карнавалите. За няколко дни в годината хората имат възможност да забравят за задръжките и да се отдадат на забавление. Те използват маски и костюми, за да им помогнат да вдигнат крака от спирачките и да избягат от себе си за няколко часа.

Дионис и изкуството
Древногръцката трагедия се характеризира с дълбоки теми. Например етика, справедливост, съдба, лудост, любов, сила и смърт. Те били изразявани чрез страстта на героите, насилието на конфликтите, иронията на диалозите и емоцията на финала.

За Аристотел трагедията съдържа катарзисни елементи, които помагат за прочистването на негативните емоции. Според неговата теория зрителят се идентифицира с героите на трагедията и изпитва същите чувства като тях. В края на трагедията идва чувство на облекчение, дори ако негативните чувства не са изчезнали напълно.

Следователно, зрителите могат да изпитат чувства като страх и тъга, без да се налага да ги изпитват в реалния живот. Нещо подобно ни се случва днес, когато гледаме сериали или филми, които предизвикват силни чувства у нас. Или когато се потопим във вълнуващи романи или дори във видеоигри. Това ни кара да изпитваме поредица от емоции, които могат да ни помогнат да разберем по-добре собствените си чувства.

Днес фигурата на Дионис олицетворява търсенето на разпадане, премахването на границите между себе си и другия и прехода от множественото към единичното чрез празничния съюз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X