Напишете дума/думи за търсене

Докоснете се до магията на фигурното пързаляне и усетете какво е да твориш изкуство върху лед

Или 7 причини защо да започнете да карате кънки

Фигурното пързаляне несъмнено един от най-красивите, но едновременно с това най-трудните спортове. Но веднъж качите ли се на кънки на лед, магията ви завладява, цепенето на въздуха по време на пързаляне е не само много забавно, но и зарежда с положителна енергия, усещане за бързина и лекота.

Хубавата новина е, че ползите от карането на кънки на лед могат да се усетят дори и да не сте професионалист. Като всяка физическа активност, кънките развиват и укрепва мускулите, които не включвате често в ежедневието. И, разбира се, изгаря калории. В студените зимни дни не е толкова лесно да се постигне висока физическа активност, а липсата на подвижност намалява активността на всички органи и системи на тялото, което може да доведе до настинка. Ето защо лекарите препоръчват карането на кънки на лед, защото този спорт не само помага за подобряване на здравето, но също така помага да се забавляваме и да се заредим с мощен заряд от положителна енергия.

Но това не е всичко. Ще ви разкрием седем причини, които ще ви убедят да започнете да карате кънки и да заобичате още повече фигурното пързаляне.

Подобрява координацията

Фигурното пързаляне официално е класифицирано като трудно-координационен спорт, който развива тялото в много посоки.

Карането на кънки развива вестибуларния апарат, който отговаря за ориентацията в пространството и поддържа баланса на тялото. Вестибуларният апарат се подобрява, когато внезапно сменим посоката по време на пързалянето, променяме скоростта, спираме пред препятствие, а също така правим въртеливи движения.

Фигурното пързаляне тренира цялото тяло, но едновременно с това е активност, която работи за намаляване на неприятните реакции като гадене, нарушение на координацията, промени в пулса, налягането и др.

Благоприятно влияе на имунната система и общото състояние на организма

Когато тренираме на чист въздух или на затворена студена пързалка, организмът се калява. По време на физическа активност телесната температура се повишава, като тази на околната среда, дори на затворена ледена пързалка, е +6°C.

При дългото и монотонното пързаляне с кънки, дори без да се изпълняват някакви елементи, тялото получава аеробно натоварване. Аеробните упражнения помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, подобряват белодробната функция и помагат за преодоляване на стресови състояния в организма.

Пързалянето с кънки заместват кардио тренировките. При такива натоварвания пулсът се повишава, кръвообращението се увеличава, което укрепва еластичността на кръвоносните съдове.

Подобрява сръчността

Фигурното пързаляне развива ловкостта. Ставаме по-сръчни в ежедневието и по-лесно се справяме с всяка възникнала двигателна задача правилно, бързо, рационално, находчиво. А през зимата има още едно предимство, когато се подхлъзнем на заледена настилка е по-малко вероятно да паднем и да се нараним, а много по-вероятно е да запазим равновесие и увереност.

Подобрява подвижността на ставите

Изпълнявайки основните елементи на фигурното пързаляне, например „Щъркел“, „Везна“, „Пистолет“ и други се развива гъвкавостта, способността на ставата да осигурява максимална амплитуда на движение. Позволява на човека да се наведе, да се завърти, докато изпълнява всякакви рутинни задачи, като ходене или поглеждане назад. Подвижността на ставите е младостта.

Помага за правилната стойка

При фигурното пързаляне силно се развива координацията поради факта, че се поддържа баланс върху тънкото острие на кънката. Едновременно с това се укрепва мускулният корсет и се формира красива стойка.

Помага за нови запознанства

За да се научите да карате кънки, може да наемете личен треньор или инструктор, но най-вероятно все пак ще бъдете разпределени в група по възраст и ниво на пързаляне. И тук има голям шанс да се влюбите в приятелската атмосфера завинаги и да намерите хора с общи интереси и споделено активно хоби.

Подобрява настроението

Как да не бъдете щастливи, след като се пързаляте на масова ледена пързалка с приятели, слушайки любимите си хитове. А в допълнение към това по време на тренировка се произвеждат хормони на радост и удовлетворение. Един от тях е небезизвестният допамин. Смята се, че той е важна част от „системата за възнаграждение“ на мозъка, тъй като предизвиква чувство на удоволствие и влияе върху мотивацията и учението. Той подпомага запаметяването на информацията, укрепва връзките между прилежащото ядро и другите области в главния мозък, които отговарят за работата на паметта.

Добрите новини не свършват дотук. Имате идеалната възможност да се качите на кънки на лед на 26 февруари, когато Нестле за Живей активно! Зима 2023“ ще разкрие за последователите си колко завладяващи, забавни и сгряващи алтернативи за движение има в града през зимата. Участниците ще имат възможност да усетят магията на ледените спортове на най-големия леден парк на Балканите в Княжевска градина, който ще отвори за безплатно посещение в 11:30 часа, както и ще могат да се включат в безплатни уроци по кънки на лед, за което са се погрижили партньорите на инициативата Национална спортна академия и Фондация „София европейска столица на спорта“.

  • Ключови думи:
X