Напишете дума/думи за търсене

Българското вино става все по-добро

Родно розе от Ямбол бе оценено със златен медал на най-престижния винен конкурс Vinalies Internationales

Българското вино е много качествено и въпреки по-ниската си цена не отстъпва на международните конкуренти. Това става ясно от резултатите от най-престижния винен конкурс в света на виното Vinalies Internationales. От 13 медала за родни напитки седем са за „Вила Ямбол“. Избата е наградена със златен медал дори за своето розе Villa Yambol – което е най-базовата им серия и може да се намери по магазините за 8 лева. Общо производителят от Ямбол спечели седем отличия – най-много от България. Пет от тях са златни - за Kabile Шардоне 2022, Villa Yambol Розе 2022, Kabile Резерва Каберне Совиньон 2016, Kabile Сира Резерва 2016 и бялото вино Vineyards Selection от микрорайони Трояново и Карагеоргиево, реколта 2022. Със сребърни медали престижното жури оцени Kаbile розе 2022 и Kabile Мерло Резерва 2016.

В тазгодишното издание на Vinalies Internationales участваха 2234 вина, представени от 444 винарски изби от целия свят. Те бяха дегустирани от 99 международни винени специалисти. Конкурсът се проведе в началото на месеца в Бордо, Франция, и се организира от Съюза на френските енолози. Общо българските изби бяха оценени с 13 медала, като от родните производители единствено „Вила Ямбол“ и New Bloom Winery от Съединение получиха отличия за своите бели и розе вина. New Bloom Winery добави други два – златен за PIXELS Совиньон блан и сребърен за Face 2 Face (F2F) Шардоне. „Поредната порция медали, и то от един от най-престижните и взискателни винени конкурси, е доказателство, че родните производители създават вина на световно ниво. Особено ценно за нас е, че сме оценени с марките си във всички ценови категории и дори нашето най-базово розе Villa Yambol не отстъпва на световните конкуренти, които са в пъти по-скъпи“, разказаха от екипа на избата от Ямбол. Изключително рядко се случва критичното френско жури да оцени със златен медал розе, направено извън Франция.

„Вила Ямбол“ е сред най-обичаните родни изби с богата история – още от 1924 година. Фирмата управлява около 10000 дка лозови масиви, най-ценните сред които са в пет микрорайона – Тенево, Тополица, Трояново, Карагеоргиево и Болярово. Търговските марки на „Вила Ямбол“ са: Villa Yambol, Kabile и Vineyards Selection, като и трите са наградени от тазгодишния Vinalies Internationales. По брой отличия води марката Kabile. Тя е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от днешната винарна и е сред най-награждаваните на международни състезания. Вдъхновение за нея са древните традиции на региона във винопроизводството.

  • Ключови думи:
X