Напишете дума/думи за търсене

Да бъдем честни – идеалният гардероб не струва цяло състояние

Снимка: Николай Литов

Бъдете честни, колко пъти ви се е случвало да се изправите пред претъпканите рафтове на своя гардероб и да въздъхнете тежко-тежко: „Ами сега?! Какво да облека!“. На мен, признавам си, почти всеки ден. Или поне доскоро, когато не реших да взема радикални мерки. На фона на покачващата се инфлация и на все по-настойчивия разговор в цивилизованите държави за устойчив бизнес, това, моето, не беше просто разхищение, а чиста проба женска глезотия. Да, като повечето жени обичам да пазарувам и понякога едни чорапи могат да ме измъкнат от стреса на кофти ден. За пет минути, разбира се. Толкова трае удоволствието да пазаруваш излишни неща. Такива, които ще се въргалят в гардероба ти и пред почти разплакания ти поглед в стил „Нямам какво да облека!“.

Риза Notes du Nord
Риза Notes du Nord

Като един отговорен главен редактор на медия с предимно женска аудитория се зарових в темата за минимализма и преди време открих това чудо, наречено капсулен гардероб. Той е чудесно решение и на двата проблема – с него практически си осигуряваме няколко перфектни комбинации от облекла, които да редуваме от понеделник до петък, и намаляваме отпечатъка си върху околната среда. Тъй като минимализмът разчита до голяма степен на разумния избор, който се свежда до артикулите, от които се нуждаем, той по своята същност намалява броя на дрехите и обувките, които купуваме и притежаваме.

Концепцията за минимализъм често се приписва на движение в изкуството, започващо през 60-те години, но се отнася до всичко, което е лишено от допълнителите си части.

Рокля Y.A.S Lizzie
Рокля Y.A.S Lizzie

Минималистичните капсулни гардероби следват същия принцип. Да се „съблечем“ до най-основните дрехи и да консумираме само онова, от което наистина се нуждаем. Измислен от Сузи Фо, терминът капсулен гардероб се отнася до колекция от няколко основни артикула, които никога не излизат от мода. Помислете за тениски, блузи, поли и панталони. Лично аз бих включила задължително някоя рокля, кожено и дънково яке, както и голяма кожена чанта. Накратко, базови неща, но с високо качество и с неутрален дизайн, така че да могат да влизат във всякакви съчетания. Например бялата риза може да се носи както в офиса, така и в дискотека, и на плажа дори. Тя е подходяща и за дънки, и за черен панталон, и над лятната ви рокля. Ако инвестирате в качество, а не в количество, в стил, а не в постоянно изменчиви моди, ще изглеждате винаги по-класни и по-малко изнервени ;)

Дънково яке GAP
Дънково яке GAP

Разбира се, няма нужда да изпадаме в крайности и да носим един и същ тишърт по четири пъти в седмицата, но ще видите, че когато влезете в притежание на наистина красива и качествена дреха, която да успявате да вкарате в различни съчетания, тя изобщо няма да ви омръзне лесно.

Пола Answear Lab
Пола Answear Lab

Трябва да си призная, че когато реших да се разделя с купищата ненужни дрехи в гардероба си и да създам нов, но вече от обмислени и висококачествени неща, не се информирах умишлено какво по дефинициите на Сузи Фо би следвало да съдържа моят капсулен гардероб. Имам достатъчно опит, за да зная какво ми отива, какво обичам да нося, какво ми е удобно да обличам и как искам да изглежда стилът ми. Освен това ми хареса идеята да се обърна към най-добрия възможен магазин и да избера дрехи, които са качествени и ще издържат доста по-дълго от един сезон. Купувайки дрехи всеки сезон, може би харча по-малко пари накуп, но хоп, след три месеца идва новият сезон и аз трябва да изпразня кредитната си карта отново. Да не говорим, че некачествените дрехи се скапват понякога и преди края на текущия сезон.

Дънково палто Answear Lab
Дънково палто Answear Lab

Преди старта на новия топъл сезон разгледах намаленията в answear.bg, които стигат до -40%. Жадно се зарових в основните им категории. Сака и костюми не ми се налага да нося, така че си спестих частта с бизнес облеклото. За всичко останало избрах възможно най-класическите модели, които знам, че ще нося с удоволствие и догодина, че и по-натам.

Ниски кецове Vans Old Skool
Ниски кецове Vans Old Skool

Това е моята селекция от основни дрехи и обувки. Тя е само пример, че може с няколко основни артикула да създадем гардероб, който да диша, който да е винаги в крак с трендовете и в който няма да се губим с клиширани въпроси. На всичко отгоре намаленията в Answear Days са до - 40% и успях с намисления бюджет да купя два пъти повече неща. Само най-необходимите, разбира се. По всяко време мога да добавя аксесоари или нови базови дрехи и обувки, но със сигурност вече няма да чупя ръце пред гардероба с „Ох, какво да облека?!“.

Дънки Answear Lab
Дънки Answear Lab

Боди Abercrombie & Fitch
Боди Abercrombie & Fitch
Панталони Answear Lab
Панталони Answear Lab
Camper - Кожени половинки обувки Iman
Camper - Кожени половинки обувки Iman
Пуловер с коприна Marciano Guess
Пуловер с коприна Marciano Guess
Рокля с лен Vero Moda
Рокля с лен Vero Moda
Велурени балеринки Answear Lab
Велурени балеринки Answear Lab
Кожена чанта Answear Lab
Кожена чанта Answear Lab
Топ Tommy Jeans
Топ Tommy Jeans
Клин adidas Originals
Клин adidas Originals
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X