Напишете дума/думи за търсене

Пиенето на тази напитка ангажира мозъка повече от всяка друга дейност

Пийте до дъно, защото пиенето на вино е полезно за вас и за мозъка ви. Разбира се, може да се почувствате полуприпаднали след нощ на тежко пиянство, но науката твърди, че чаша червено или бяло вино може да бъде полезна за вашите крака.

Гордън Шепърд, професор по неврология в Медицинския факултет в Йейл, твърди, че пиенето на вино предизвиква реакция в емоционалните и сетивните части на мозъка. Проучванията му се фокусират силно върху дегустацията на виното и Шепърд предупреждава, че тази напитка не трябва да се изплюва, ако се опитвате да изпитате напълно вкуса.

В неговата книга „Невроенология: Как мозъкът създава вкуса на виното”се посочва, че пиенето на вино е най-важната част от определянето на неговото качество. Шепърд дори въвежда термина "неврогастрономия", за да опише своето изследване за това как мозъкът всъщност създава собственото си възприятие за вкус.

Очевидно вкусът е илюзия, която се състои от сетивата и емоциите, които ни заобикалят, когато всъщност опитваме храната. „Вкусът не е във виното; вкусът се създава от мозъка на дегустатора“, казва Шепърд в книгата си.

Според неговата книга движението на виното в устата и въздухът, влят от алкохола през носа, е това, което кара мозъка да дефинира вкуса. Най-важният аспект е, когато издишваме напоен с вино въздух, който активира мозъка.

Проучванията са му помогнали да заключи, че пиенето на вино всъщност ангажира мозъка дори повече от решаването на математически задачи или слушането на музика.

„Молекулите във виното нямат вкус или аромат, но когато стимулират мозъка ни, той създава аромат по същия начин, по който създава цвят“, казва изследователят в интервю.


Шепърд вярва, че вкусовете се изграждат в мозъка подобно на начина, по който той интерпретира цветовете. За да изгради картина на цветовете, мозъкът използва информация, взета от очите за това как светлината взаимодейства обектите около нас.

Професорът казва, че нашите емоции към чашата с вино дават информация на мозъка. Вкусът на виното може да бъде повлиян от нашия пол, раса, слюнка, възраст и емоциите, независимо дали са нашите или на хората около нас.

Така че, ако не сте голям консуматор на вино или не обичате да опитвате нови сортове, помислете колко е добро виното за вас и вашия мозък. Може би е време да добавите още няколко „щастливи часа“ към седмичната си рутина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X