Напишете дума/думи за търсене

Филмите, които опияняват

Свикнали сме уискито да е един от главните реквизити във филмите. Тази напитка често помага на героите, които се справят с тежките раздели и разбитите сърца. Рядко обаче виното и киното вървят по двойки.

Въпреки това някои от киносъздателите рискуват и дават главна роля на ферментиралия гроздов сок, който опиянява кинематографично.

Тайната на Света Витория (1969)

Това е старо, но златно попълнение в редицата на винените филми.

По време на Втората световна война село, занимаващо се с винопроизводство, се опитва да скрие милиони бутилки от нацистите.

Легендата Антъни Куин е кметът на града Санта Витория и неговите съселяни се опитват френетично да натъпчат в близка пещера тонове с вино, преди да са се появили германците.

“Мъпет шоу: Филмът” (1979)

Кратката поява на Стив Мартин като сервитьор и сомелиер привлича вниманието още повече към филма на марионетките.

Жабокът Кермит поръчва шампанско, когато излиза на вечеря с Мис Пиги.

Оказва се, че бутилката е пълна с десертното вино мускател.

Кермит е на път да отпие, но Мис Пиги му напомня, че сомелиерът пръв трябва го опита. Стив Мартин отпива глътка, изплюва го веднага погнусен, преди набързо да си смени физиономията и да отсече: „Чудесен избор.”

Френска целувка (1995)

Тази романтична комедия на режисьора Лоурънс Касдан не е директно свързана с виното, но ароматът от френските лозя се усеща благодарение на героя на Кевин Клайн. Изпечен крадец и блуден син на винарска фамилия, който се влюбва в героинята на Мег Райън. Клайн задига огърлица, за да може да постигне мечтата си – да има собствени лозови масиви.

Отбивки (2004)

Това е класическа лента за виното и един от малкото драми с елементи на комедия, получили едновременно любовта и одобрението на критиците и на почитателите на виното. След премиерата на „Отбивки” вълната от обожание към сорта пино заля Щатите и все още люшка в опиянение доста от сънародниците на Доналд Тръмп.

Добра година (2006)

Този филм подлага на тест винарските умения на носителя на Оскар Ръсел Кроу. Героят му Макс Скинър е брокер, който се завръща във френската провинция след смъртта на чичо си, за да разпродаде наследения от него имот. Нещата не се развиват по план и той остава да се грижи не само за лозята на покойния си роднина, но и за сърдечните си дела, влюбвайки се в героинята на Марион Котияр. Лентата подрязва виртуозно Ридли Скот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X