Напишете дума/думи за търсене

Какво да направите, ако вашето осиновено дете търси своята биологична майка

Осиновяването често е изход за непълнолетни момчета и момичета в ситуации на уязвимост. Всъщност това е основен ресурс, тъй като те имат изконното право да растат в семейство.
В тази статия ще ви посъветваме какво да правите, ако детето ви е осиновено и иска да намери биологичната си майка.

Поради факта, че са осиновени, тези деца имат още едно базисно право. Правото да знаят откъде са дошли. Въпреки че повечето родители признават този факт, той често поражда и много страх и съмнения относно това, което трябва да кажат на децата си за тяхната лична история и произход.

Както осиновителните семейства, така и хората, които са осиновени, нерядко се нуждаят от напътствията и подкрепата на различни професионалисти. Сред ангажираните специалисти има психолози, които ги съветват и им помагат да изминат дълъг път в търсенето на биологичните си роднини.

„Всяка минута има значение, всяко дете има значение и всяко детство има значение.“
Кайлаш Сатярти

Хората, които са осиновени, може да искат да намерят родните си семейства, за да:

• Консолидират тяхната идентичност.
• Попълнят техните лични истории.
• Инициират контакт или поддържат връзки с важни хора за тях.

От съществено значение е целият процес на търсене на произход да бъде адаптиран към нуждите на индивида и семейството. Споделените цели са:
• Организиране и посредничество при договорените контакти.
• Емоционално придружавайте и оказвайте подкрепа по време на процеса на търсене.
• Разгледайте личната история и отговорете на всички възникнали въпроси.
• Осигурете инструментите, които им позволяват успешно да се справят с процеса на проследяване на техния произход.

Ако детето ви е осиновено и търси своята биологична майка, в ранните фази работата с неговата „жизнена история” е изключително важна.
То трябва да разбере, че това може да не завърши със събиране с неговите биологични роднини и може да е процес, който отнема години. Тези детайли трябва да му бъдат изяснени, за да избегне генерирането на каквито и да било очаквания, които не са изпълнени по-късно.

Когато са открити биологични роднини, е необходимо да се вземат решения за събирането, хората, които ще участват, както и датата и часа. Който и да е инициатор на търсенето, може да поиска да включи хора от собствената си среда на срещата. Например синове, дъщери, партньори или приятели.

Също така е важно заинтересованите от събирането да решат за естеството на подкрепата, от която се нуждаят, за да изградят връзката. Те трябва да споделят, ако:
• Те ще ги посетят и под каква форма ще бъдат посещенията.
• Ако срещите ще са спорадични или ще се повтарят във времето.
• Как срещата/ите ще се отрази на живота на съответния човек.
• Ако срещите включват големи премествания и какви са техните икономически разходи във време, усилия и други аспекти.

С две думи, осиновеният човек трябва да знае от какво се нуждае, преди да установи връзката и да разбере дали това може да се приложи, за да стане ефективно. Важно е да бъдете реалисти.


Ако детето, което търси своя произход, вече е започнало контакт неофициално чрез социалните мрежи, лично, по телефона или чрез други средства за комуникация, трябва да се има предвид следното:
• Оценката на ситуацията.
• Разбиране на въздействието на контакта с биологичното семейство на осиновеното дете.
• Насърчаване на участието на осиновителното семейство. Партньорството с осиновеното дете е ключов фактор.
• Разбиране на връзката със семейството на произход и обръщане на внимание на връзката, която осиновяващото семейство има с осиновеното си дете.

След като започне процесът на търсене на неговия произход, основната цел вече няма да бъде само да се свърже с биологичното си семейство. Всъщност от най-голямо значение е безопасността на детето, както и оценката на въздействието на всеки предишен контакт. Затова е добра идея да се свържете със службите за осиновяване на общността, в която живеете. Те ще ви напътстват и ще посредничат по време на целия процес, така че да е най-здравословен за всички страни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X