Напишете дума/думи за търсене

„Октомври, Октомври“– книга за деца с мечти, диви и свободни

Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете „Октомври, Октомври“? Може ли така да се казва едно момиченце, което живее в гората, а баща ѝ се обръща към нея с това име, повтаряйки го винаги два пъти. Сякаш така иска да ѝ покаже колко е специална.

В новия роман за деца „Октомври, Октомври“ английската писателка Катя Бейлън преплита няколко сюжетни линии.

„Октомври, Октомври“ е увлекателна и смислена история, която пресъздава хармоничното единство между дивата природа и живота в града - два коренно различни свята, които не се противопоставят един на друг. Докато съчинява чудновати истории и търси ценни съкровища в гората, които събира в малко ковчеже, момиченцето спасява едно изоставено бебе сова – нещо, което я учи на състрадание и съпричастност.

Романът е носител на най-престижната международна награда за детска и юношеска литература „Карнеги“ (2022). Книгата е поетичен и литературен шедьовър, който показва на децата как да разперят крилете си, а на родителите как да подкрепят този свободен полет на въображението.

Историята поставя общочовешки въпроси, свързани с изборите, които правим, чувството за вина, преодоляването на срама от отхвърляне при децата, справянето с емоциите на ярост, гняв, тъга, разочарование и самота. Писателката създава великолепни описания, чрез които вплита в сюжета едни от най-важните човешки добродетели - свободолюбие, любопитство, състрадание, уважение към духа на миналото и настоящето, търпение и благодарност. Историята има още по-дълбок смисъл, защото разказва за кръговрата на живота, но през погледа на 11-годишното момиченце Октомври.

Детският роман се отличава с неподражаем стил на писане и дълбок смисъл на посланията, които се простират отвъд последната страница на историята.

Малките читатели сами ще разберат това, когато прочетат книгата, защото Катя Бейлън оставя финала на детската фантазия, като ги кара да мечтаят за нови светове. В края на тази житейска история, разказана през мислите на малкото момиченце Октомври, писателката подсказва на родителите как могат да удължат приключението на децата с книгата, като им помогнат да развият своите преживявания в нещо повече, което пробужда детското любопитство.

Художник на книгата е популярната илюстраторка Анджела Хардинг. Българското издание е в превод от английски на Габриела Кожухарова, редактор на романа е Бела Чолакова, която е автор и на mila.bg.

За автора:

Катя Бейлън завършва английска филология. След това работи в много училища за деца със специални потребности и в момента е съуправител на благотворителната организация „Мейнспринг Артс“, която организира творчески семинари за невронетипични хора. Когато не пише книги или не планира проекти, се рови в сайтове за спасяване на бездомни кучета, пече сладкиши и се опитва да не умори всичките си стайни растения. Живее в Лондон заедно с партньора си и с безумно мързеливото си куче Рафи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X