Напишете дума/думи за търсене

Тази книжка-бестселър приспива лесно всяко дете

Как една история за зайче може да задмине по продажби дори продължението на “Петдесет нюанса сиво”? Тайната е, че е написана от психолог.
Изненадващо е начело на списъка с най-продаваните книги в “Амазон” да се нареди заглавие като “Заекът, който иска да заспи”. Но е факт, че детската книга наистина би по продажби много от романите на популярни вече автори за големи.
Това обаче съвсем не е обикновена детска книга. Успехът й се дължи на нестандартния подход на автора й Карл-Йохан Форсен Ерлин, който е кондиционен психолог. Той изучава влиянието на езика върху психиката и използва научни похвати при написването на историята. Целта му е да създаде книга за деца, при четенето на която дори най-палавите и буйните да заспиват за период най-много от петнайсет минути.

Релаксираща техника

Карл-Йохан Форсен Ерлин използва техника от психологията, прилагана при различни терапии като хипноза или релаксация. Тя се състои в повтаряне на успокоителни фрази с цел отпускане на тялото и ума. В книгата това е предадено по интересен начин чрез историята да заека, който не успява да заспи и затова различни герои му повтарят думи като: “Дишай дълбоко и бавно. Дълбоко и бавно. Отпусни тялото си. Ръцете ти се отпускат. Краката ти се отпускат. Клепачите ти натежават…”

Важно е как се чете

В книгата подобни изречения се повтарят периодично и всъщност са насочени не към заека, а към децата и дори и най-буйните се отпускат. В предговора обаче е подчертано, че е от основно значение как родителят чете историята. Обяснено е, че трябва да е с бавен и спокоен тон. Освен това е отбелязано и че е необходимо родителите често да се прозяват, докато четат, както и да подчертават с интонация определени думи, които са отбелязани в удебелен шрифт, а тези в курсив да четат с много тих глас.
Според читатели техниките наистина действат и единственият риск е и родителите да заспят, докато четат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X