Напишете дума/думи за търсене

Учителка от Узбекистан победи рак на гърдата на 4000 км от дома

Източник: iStock

На 33-годишна възраст, когато повечето жени дори не са започнали да се подлагат на скринингови мамографии, учителката по математика и майка на тригодишна дъщеря Албина от Узбекистан научава, че има рак на гърдата в 4-и стадий. Болестта е метастазирала в лимфните възли и в черния дроб.

„Бях шокирана. Спомням си мисълта, че това не е възможно. Бях само на 33 и водех сравнително здравословен начин на живот, като изключим пушенето“, казва Албина. Лекарите в Ташкент ѝ предлагат незабавно да започне химиотерапия. При метастатичен рак на гърдата, който се разпространява в други части на тялото, лекарите не препоръчват операция. В случая става въпрос за рак на гърдата в 4-и стадий, който се нуждае от по-специфично и съвременно лечение.

След като колега от училището я пита дали е проучвала лечебни заведения в чужбина, за да потърси по-добро лечение, Албина попада на болница Acibadem в Турция. Тъй като има много роднини, които работят или учат в Турция, за нея изглежда удобно да остане при тях по време на лечението. Тя веднага попълва онлайн формуляра на уебсайта. Ден по-късно представител на болницата ѝ се обажда и я приканва да изпрати медицинските си документи за консултация с онколог в Acibadem.

Епикризите и образните изследвания на Албина са споделени с доц. Йозге Гюмюшай. Специалистът предлага план за лечение, който включва химиотерапия и таргетна терапия. От болницата прилагат и автобиографията на лекаря към плана за лечение. Така Албина решава, че най-доброто решение е да отиде в Acibadem. Доц. Йозге Гюмюшай е медицински онколог, специализирала в лечението и изследванията на рак на гърдата. Работила е в UCSF Comprehensive Cancer Center и Станфордския университет в САЩ. Работата ѝ се фокусира единствено върху лечението на пациенти с диагноза рак на гърдата. Така лечението на Албина започва в болница Acibadem.

доц. Йозге Гюмюшай
доц. Йозге Гюмюшай

„Албина беше много млада пациентка с рак на гърдата, разпространен в черния дроб. Типът на рака бе идентифициран с помощта на специфични изследвания. Тя имаше HER2-позитивен рак на гърдата. Започнахме да я лекуваме с химиотерапия и таргетна терапия”, обяснява доц. Йозге Гюмюшай. Таргетната или прицелна терапия представлява употреба на специфични лекарства за унищожаване на раковите клетки или забавяне на растежа им. Прицелните лекарства атакуват специфични аномалии в раковите клетки. Има различни видове таргетни лекарства, които да се използват за лечение на рак на гърдата. Подходящото лекарство се определя според типа на рака. Прицелните терапии се наричат още „умни“ лекарства.

Източник: Shutterstock
Източник: Shutterstock

Веднага след пристигането си в Acibadem, Албина претърпява интензивна химиотерапия. След 4 курса всички лезии в черния дроб изчезват. След 6 курса на химиотерапия в комбинация с таргетна терапия, химиотерапията е прекратена и продължава само с анти-HER2 лечението. От този момент насам, докладите от ПЕТ-скенера описват нейното състояние така: без доказателства за активно заболяване. Днес тя живее свободна от рак вече повече от 2 години и се чувства прекрасно. „Радвам се, че имах късмета да открия тази болница, защото тук се оказаха способни да се справят с моя тумор. Също така се чувствам късметлия, че намерих подходящия лекар. Много ценя доц. Йозге Гюмюшай. Вярвам, че всички служители на Acibadem са истински професионалисти, които горят в това, което правят. Благодарна съм на всички. Към момента всичко при мен е наред“, казва Албина.

Доц. Гюмюшай съветва всеки диагностициран с рак на гърдата да потърси най -доброто и оптимално лечение за своя случай. „Днес имаме повече възможности, включително нови прицелни терапии и имунотерапия. Знаем повече за подтиповете и мутациите, които можем да таргетираме в туморните клетки. Дори при напреднал рак на гърдата много възможности за лечение се оказаха успешни, както показа случаят на Албина“, отбелязва доц. Йозге Гюмюшай.

Acibadem е един от малкото центрове за комплексно лечение на рак на гърдата по целия свят, които приемат и най-сложните случаи.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

  • Ключови думи:
X