Напишете дума/думи за търсене

Защо и как да изберем професионална боя за коса

Снимка: Pixabay

Боядисването на коса е една от най-търсените услуги в салоните за красота. Много представители на нежния пол прибягват до процедурата не само за да скрият посивяването, но и за да променят имиджа си, да направят прическата си свежа, модерна и привлекателна. При боядисване на косата в салон, като правило, се използва професионална боя за коса. Тя е ефективно средство за промяна на цвета на косата, както в боядисването в салона, така и у дома.

Едно от предимствата на професионалната боя за коса е нейното по-нежно и щадящо въздействие върху косата. Когато се използва боя за коса на професионално ниво, процентът на присъстващия в нея оксидант може да бъде избран индивидуално за всеки клиент, което позволява да се сведе до минимум негативните въздействие върху косата и скалпа.

Друго предимство на професионалната боя за коса е нейната висока ефективност и запазването на цвета на боядисаната коса за доста дълго време. Тоест, говорим за трайни бои за коса, които няма да се отмият и да избледнеят.

Когато избирате професионална боя е добре да обърнете внимание на следните видове бои и техните характеристики:

Трайни, които  ви позволяват да промените цвета с няколко тона - от 2 до 4, само с едно нанасяне.

Полуперманентни - придават на естествения цвят на косата различен нюанс, блясък или яркост. Резултатът от боядисването на косата с полуперманентни продукти може да издържи до 25-30 измивания с шампоан.

Пигменти, които не се смесват с оксидант. Те могат да са в шампоани, балсами, маски или самостоятелно. Цветът, получен от такова боядисване, ще издържи на косата до 5-8 повторения на шампоан.

Бои без амоняк. Това са бои, които не съдържат амоняк в състава си. Те не проникват в кутикулата, създавайки тънък филм върху косата с желания цвят. Подобно боядисване ще издържи от 5 до 6 измивания с шампоан. Много дами предпочитат именно безамонячна боя за коса, защото тя щади косъма.

Временна боя. Такава боя се отмива при първото измиване на косата и няма никакво отрицателно въздействие върху състоянието на косъма.

Първата разлика между боите за домашна употреба и професионалните е, че битовите бои са универсални. А това невинаги е добре.

Често в кутията за домашна употреба има оксидант с по-висок процент от необходимото.

Как да изберем правилния оксидант?

За същия тон и изсветляване до 2 тона използвайте оксидант 6%, за изсветляване до 3 тона използвайте оксидант 9%, за изсветляване над 3 тона използвайте оксидант 12%, за потъмняване на цвета, без бели коси, използвайте оксидант 3%. Трябва да знаете, че това правило се отнася само естествена коса (не боядисана), най-често за израсналия корен.

И в същото време малко хора се фокусират върху първоначалния тон и състояние на косата - дали има сива коса и така нататък, а това са много важни нюанси. Точно по тях се определя процентът на оксиданта, от който се нуждаете.

При боядисване с професионални бои специалистите рядко използват оксиданти с висок процент - те избират според индивидуалните нужди на клиента и се опитват да наранят косата възможно най-малко. 

Много хора избират битови бои заради тяхната достъпност, но зад тази достъпност се крие състав на боята, в който не се крие нищо добро. И ако все пак има, то е в много малки количества, добавени само в името на рекламата.

Много професионални бои съдържат масла и съставки за грижа. Съставът на професионалната боя съдържа висококачествени пречистени пигменти, които причиняват минимална вреда на косата (за съжаление, няма как да се разминете с това при боядисване). Но битовите бои не се отличават с най-добрия състав и това е видно от тяхната ниска цена. Такива багрила съдържат соли на тежки метали - живак, мед, олово, желязо.

Ето защо, ако искате красив цвят и здрава коса, изберете професионални бои!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X