Напишете дума/думи за търсене

Фикус лирата: модерното тропическо растение

Известен също като смокиня с цигулкови листа, фикусът лирата е тропическо растение, което в момента е доста популярно. Това отчасти се дължи на неговата красота, размер и лесната грижа. Получава името си, защото листата му са оформени като струнния музикален инструмент лира.

Произхожда от Африка и принадлежи към семейство Moraceae. Тъй като е тропически вид, то има прости, но специални изисквания, които трябва да се спазват, за да се гарантира неговото благосъстояние.

Въпреки размера си, обикновено се отглежда на закрито. На открито може да достигне до 20 метра височина, а на закрито в зависимост от резитбата може да достигне седем или десет метра. Когато достигне зрялост, фикус лирата цъфти и дава плод, който е сиконий – много приличащ на смокиня.

Листата му са най-голямата му характеристика и всяко от тях може да достигне до 25 сантиметра дължина. Те са твърди и издръжливи, тъмнозелени от горната страна и с по-светъл, матов нюанс от долната.

Как да се грижите за него?

Субстрат
Това растение изисква лек субстрат, който улеснява оттичането на водата, за да не се удавят корените му. За да сте сигурни, че имате правилния състав на субстрата, купете го в специализиран магазин.

Напояване
Растението изисква често поливане, особено през лятото. През зимата поливането трябва да е рядко, приблизително веднъж седмично. Препоръчително е да използвате декалцифицирана вода.

Може да налеете вода от чешмата и да изчакате 24 часа да почине, преди да я използвате. Може също така да се възползвате от валежите. Имайте предвид, че дъждовната вода винаги трябва да е със стайна температура, преди да я използвате върху стайни растения.

Освен това може да събирате дъждовна вода и да я наливате в пулверизатор, който е идеален за пръскане на листата.

Светлина
Като тропическо растение фикус лирата се нуждае от светло пространство, за да процъфтява, като трябва да избягвате пряка слънчева светлина. По същия начин е необходимо да се защити растението от непрекъснати въздушни течения.

Това е така, защото е чувствително към студ и не понася ниски температури. Препоръчителната температура е между 15 и 20 градуса.

Подрязване
Ако искате да го отглеждате на закрито, трябва да го подрязвате веднъж годишно. По време на този процес ще трябва да премахнете всички листа и клони, както сметнете за подходящо, за да запазите размера, който желаете.

Вредители
Фикус лирата е податлив на вредители като червени акари, листни въшки и червеи. За да се борите с тях, може да използвате специфични продукти, закупени от магазина, въпреки че винаги е по-добре да изберете домашно приготвени пестициди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X