Напишете дума/думи за търсене

Анатомията на предчувствията

Малкълм Гладуел, автор на книгата "Интуитивна интелигентност", твърди, че предчувствията са гласът на интуицията. Ако тази дума предизвиква известно недоверие, то е поради свръхестествения оттенък, която е придобила. Така че най-добре да я "дисектираме" и да разберем малко повече.
Като цяло хората се доверяват повече на съзнателните си, добре обосновани и обмислени решения, отколкото на интуицията си. Голяма част от нашите реакции обаче са резултат от това, което наричаме „инстинкт“.

Ние сме емоционални същества и тъй като невинаги имаме време да предприемем подробен анализ на всичко, което е свързано с вземането на дадено решение, се обръщаме към гласа на нашето подсъзнание: предчувствие и интуиция.

Хората съхраняват голяма част от знанията си в подсъзнанието, където емоционалният свят, инстинктивното и коренът на всички наши преживявания се комбинират по фин начин, за да разкрият това, което наричаме интуиция.

Това е толкова вярно, че според статия, публикувана в списание „Psychology Today“, предчувствията могат да бъдат най-добрият ни ежедневен компас, защото ни позволяват да действаме в съответствие с истинската си идентичност.

Как да разберем предчувствията
Те често са придружени от различни физиологични усещания: студени тръпки, настръхване и преди всичко този класически „възел“ в стомаха ни. Майкъл Гершон, изследовател от Колумбийския университет и автор на книгата "Вторият мозък", ни казва, че точно в стомаха може да се открие обширна мрежа от нервни клетки, която е свързана с нашия емоционален мозък.
Това внезапно физическо усещане, което идва с предчувствие, не е нищо повече от гласа на нашите емоции, който ни предупреждава за нещо. И така, как може да разберем собствените си предчувствия малко по-добре?

Ключове за по-дълбоко копаене в нашите предчувствия
Доктор Даниел Капон е автор на книгата „Интуиция и управление“, в която ни учи да развиваме тези характеристики малко по-добре. Според Капон предчувствията са част от нашата интелигентност и като такива трябва да им обръщаме внимание по всяко време.

Нашето подсъзнание е като вътрешен компютър, способен бързо да пробие тъмнината, за да ни даде някаква информация. Трябва да сме в състояние да разберем всяко усещане, частица данни или заключение, което ни изпраща.

Не всички предчувствия са валидни. Това е важна подробност, която трябва да имате предвид. Целта им е да ни накарат да обмислим нещо, за да вземем решение по-късно. Интуицията, подобно на предчувствията, е много често срещана при креативните хора.

Предчувствията нямат нищо общо с пола. Мъжете и жените могат да бъдат еднакво интуитивни и да имат еднакъв брой положителни и отрицателни предчувствия през целия ден.

Предчувствията ще се появяват по-често в мозъка ни в моменти на спокойствие, когато успеем най-накрая да се изключим от външния шум, за да може да се свържем със сърцето си, с емоциите си.
Вслушването в тези предчувствия, които тревожат ума ни от време на време, искането на разрешение да бъдат изслушани, може да бъде от решаващо значение. Защото интуицията е осъзнаването на опита, нещо, което сърцето знае и което умът игнорира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X