Напишете дума/думи за търсене

Поредиците за Хари Потър и феята от захарницата – Ванилия са най-слушани детски аудиокниги у нас

Потреблението на съдържание за подрастващи в Storytel вече достигна 10%

Детските аудиокниги набират все по-голяма популярност у нас, като през тази година те вече достигат 10% от общото потребление на съдържание в платформата Storytel. Данните показват, че най-предпочитана от подрастващите е хитовата поредица за Хари Потър от Дж. К. Роулинг. Тя се класира в Топ 10 на всички най-търсени заглавия.

Наред с историите за младия магьосник сред най-слушаните детски книги за 2023 година се нареждат поредицата за приключенията на феята от захарницата - Ванилия от Катя Антонова, както и вечните класики „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен и „Мери Попинз“ от Памела Травърз и още едно българско произведение – „Мили бате! .... Писма на един дакел“ от Станка Пенчева.

„Засиленият интерес към детските аудиокниги е знак, че и днес литературата има място в живота на децата и младежите. Нашата мисия е да я направим максимално близка и достъпна за тях, да събудим любопитството и глада им за добре разказани истории. Неслучайно в Storytel развиваме с особено внимание и любов точно тази категория, която е една от най-богатите в платформата със стотици аудио и е-книги, достъпни на български език.“, обяснява Ана Клисарска, издател на Storytel.

Петя Дикова - Пипи
Петя Дикова - Пипи

Като специален подарък за Деня на детето - 1 юни в платформата излиза първата част на книгата "Весел, гъделичкащ смях" от Маргарит Минков, която ще достигне до малчуганите с гласа на Петя Дикова - Пипи. На 18 юни пък е премиерата на забавните детективски истории за деца "Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута" от Тим Колинс. Преди броени дни на български език излезе и третата част от поредицата за Котките-воини на Ерин Хънтър, която разказва за вълнуващия живот на няколко котешки кланове и през последните години се наложи като бестселър в категорията за подрастващи по света.

Катя Антонова
Катя Антонова

Силвия Петкова - Хари Потър
Силвия Петкова - Хари Потър

„Аудиокнигата е най-естественото продължение на връзката на детето с неговата емоционална и социална среда, тя е продължение на гласа на мама, баба, татко, дядо… Тя всъщност е първата книга, преди да можем да четем, поне за всяко дете израснало в семейство. Аудиокнигата стимулира способността за възприемане на истории и оттам - развитието на вниманието, паметта, символизацията.”, обяснява проф. д-р Орлин Тодоров, психоаналитик и специалист по обществено здраве.

„Днес децата са бомбардирани с краткосрочни и емоционално пресилени визуални стимули – „културата тик-ток“. Това често води до зависимости, дефицити на памет и внимание, както и хиперактивност. А тъй като аудиокнигата не е свързана с визуална стимулация, тя подпомага абстрактното мислене и спомага дори по биохимичен път развитието на емпатията. Без съмнение разказът, героите и сюжетът в една бавно разгръщаща се книга балансират мозъка и развиват психиката по много по-богат, устойчив и нюансиран начин“, допълва той.

Международни изследвания показват, че аудиокнигите могат да подпомогнат и учебния процес при децата. Данните за потреблението в платформата Storytel у нас също индикират ясен интерес към т. нар. задължителна литература, включена в учебната програма - например романът на Димитър Димов “Тютюн” устойчиво е сред най-слушаните български заглавия. Търсенето на изучаваните произведения се активизира още по-ясно в месеците преди матурите за 7-и и 12-и клас.

„Достъпът до всички задължителни аудио и е-книги през платформата е особено удобен за учениците и родителите по време на лятната ваканция. Така времето за пътуване или други активности може да се оползотвори и за слушане. Освен това не е необходимо физическо пренасяне на книги и се избягва рискът те да бъдат забравени или изгубени. Разбира се, това важи не само за произведенията от учебната програма, а и за всички книги, които могат да направят лятото на децата по-приятно и забавно“, обяснява Ана Клисарска.

Според проф. Тодоров и водещи международни специалисти не бива да има противопоставяне между аудиокнигите и книгите на хартия, защото те се допълват взаимно и стимулират двупосочно интереса на децата към литературата. Родителите обаче трябва да обръщат внимание на типа съдържание, което е подходящо за съответната възраст, и на силата на звука.

Storytel предлага възможност за използването на т. нар. Детски режим, който дава достъп само до детската категория в приложението. Така детето може да търси, слуша и чете аудио и е-книги, които са подходящи за възрастта му. То може да ползва платформата както с индивидуален профил, така и в рамките на семеен абонамент с преференциални условия.

  • Ключови думи:
X