Напишете дума/думи за търсене

Първо международно признание за естествено пенливото вино на „Вила Ямбол“

Vineyards Selection Blanc de Blancs получи златен медал от Concours Mondial de Bruxelles

„Вила Ямбол“ записа уникален успех за българското вино. Избата спечели първия си златен медал за естествено пенливото си Vineyards Selection Blanc de Blancs. Високата оценка дойде от сесията за пенливи вина на Mondial de Bruxelles 2023. В тазгодишното издание на престижния международен конкурс участваха 1000 напитки, дегустирани от 50 винени експерти от 25 националности.

Vineyards Selection Blanc de Blancs е реколта 2015, 100% Шардоне, като за неговото създаване е приложен най-трудният и скъп „традиционен метод“ или т.нар. класическа технология, при който  протича вторична ферментация в самата бутилка. Гроздето идва от микрорайон Тенево, където лозята са засадени преди 10 години след подробен анализ на почвите, слънцегреенето, дори посоката на вятъра. Лозовите масиви са ориентирани според Розата на ветровете – моряшки ориентир, който отчита посоката и интензивността на въздушните течения, така че гроздето да разкрие потенциала си в най-голяма степен.

Според изпълнителния директор на избата от Ямбол Красимир Аврамов да имаш в портфолиото си естествено пенливо вино е доказателство за високото ниво на професионализъм на екипа, чест за всеки енолог и сериозно финансово предизвикателство. Той е убеден обаче, че благодарение на хубавото грозде богатството на тероара и прецизното изпълнение на всеки етап от производството, България има потенциала да създава пенливи вина на световно ниво, конкуриращи най-добрите френски, но превъзхождащи ги като съотношение цена-качество.

Серията Vineyards Selection представя стремежа на големия производител от Ямбол да създаде уникални вина във високия ценови клас от добре познати сортове, но представящи богатството на родния тероар. Затова и всяка операция по създаването им е прецизирана до съвършенство, а бутилките са лимитиран брой. Лимитираната марка включва три червени вина, розе, бяло и две пенливи вина.

Общо тази година „Вила Ямбол“ спечели 24 отличия на международни състезания. Най-големият пробив беше за тероарното им вино Vineyards Selection Тенево, което стана най-високооцененото червено вино от всички изпратени проби от целия свят според експертите от конкурса Mondial de Bruxelles. На него производителят от Ямбол спечели общо осем медала – най-много от българските изби.  От Vinalies Internationales - конкурс, който се организира от Съюза на френските енолози и е изключително критичен, избата добави други 7 отличия. От  Mondial du Rose тяхното розе в серията Vineyards Selection бе оценено със злато. На международния конкурс Decanter „Вила Ямбол“ отново записа успех – седем медала, сред които и един от златните за България за тяхното Kabile Резерва Сира.

Историята на “Виля Ямбол“ може да се проследи до далечната 1924-а. Най-големият повод за гордост на местните винари са лозята им. Фирмата управлява около 10000 дкa лозови масиви, най-ценните сред които са в пет микрорайона – Тенево, Тополица, Трояново, Карагеоргиево и Болярово. Друга ценност за избата, с която малко могат да се похвалят, е собствената работилница за бъчви, където местни майстори-бъчвари изработват нови бъчви от висококачествен дъб. Според тях той не отстъпва по качество на френския. Търговските марки на „Вила Ямбол“ са: Villa Yambol, Kabile и Vineyards Selection.

  • Ключови думи:
X