Напишете дума/думи за търсене

3 урока за по-добър живот от трите най-щастливи държави в света

Всяка година се публикува Световен доклад за щастието, който класира страните въз основа на техните нива на щастие.
И въпреки че има няколко фактора, които обуславят тяхното щастие, се опитахме да се съсредоточим върху един извод от всяка държава, която да приложим в собствения си живот.

Финландия
Тя е класирана за най-щастливата страна в света три поредни години. За да разбере тайните на щастието на финландците, Рейчъл Хоси, журналист от The Insider, спира 10 души на улицата и ги пита какво прави местните щастливи. Един от тези хора - Кимо - каза: "Нямаме толкова големи разлики в доходите."

Въпреки че този факт е верен за повечето скандинавски страни, той не е верен на глобално ниво. В световен мащаб богатите стават по-богати, а бедните стават по-бедни. В статия за Psychology Today Дарби Саксби предполага, че такова социално неравенство е социално разяждащо поради повишеното насилие, ниските нива на доверие и т.н.

Финландците също така имат по-здравословен баланс между професионалния и личния живот от по-голямата част от света. Докато по-голямата част от съвременния свят има непрекъснато разпространявана мания за успех, местните са развили мания за живот. И това е урок, който всички може да вземем присърце.

2. Дания
Повечето от нас са чували за концепцията за хюга, която датчаните използват, за да подобрят своето щастие. Хюга е качество на уют и комфортно гостоприемство, което поражда усещане за задоволство или благополучие. Казано простичко, да извлечете екстремно благополучие от обикновените неща.

Това е да носите удобни дрехи, да изпиете чаша гореща напитка, да запалите свещи, да споделите храната, да опитате нещо сладко, да прекарате време с любимите си хора и да излезете сред природата. Това е да бъдеш уютен.

Но повечето хора в съвременния свят свързват чувството за вина с дейностите, които датчаните смятат за хюга. Прекалено сме фокусирани върху атлетичните си фигури, за да се насладим на нещо сладко от време на време. Прекалено сме обсебени от кариерата, за да губим време сред природата.

Дори сме спрели да виждаме красотата на обикновените неща. Известният цигулар преди няколко години участва в социален експеримент на The Washington Post. Той свири една от най-сложните и красиви композиции на една от най-скъпите цигулки във вашингтонското метро, но малко хора му обърнаха внимание. Колкото и да е странно, седмица преди това той беше разпродал билети за свой концерт на голям стадион.

Експериментът предполага, че на хората липсват красотата и щастието, дори когато са точно пред тях. Това предполага, че може би се опитваме твърде много да намерим щастието, а от друга страна, датчаните са усвоили изкуството да го извличат от обикновените неща.

3. Исландия
Исландия е толкова спокойна страна, че човек може да отиде до къщата на президента, да почука на вратата му и да се срещне с него. Няма строга охрана, защото нивата на престъпност са толкова абсурдно ниски, че нямат нужда от защита.

Освен това Исландия е страна, в която всеки десети човек ще издаде книга през живота си. Това число е впечатляващо, защото творческите начинания често страдат в опитите ни да живеем истински живот. И фактът, че толкова много хора в тази държава пишат, предполага, че тези, които не го правят, могат да се занимават с други творчески начинания.

Сър Кен Робинсън казва в своята TED лекция:
„Пикасо казва, че всички деца се раждат художници. Проблемът е да останем артисти, докато пораснем. Страстно вярвам, че ние не израстваме в творчество, ние израстваме от него. Или по-скоро се образоваме от това.”

Докато остаряваме, ние сме изтласкани от творчеството и тогава то се превръща в нещо, с което се занимаваме само от време на време, ако изобщо прибягваме до него.
Но креативността е това, което сме ние. Ежедневното творчество може да ни донесе щастие. Затова е добре да изведем креативността си възможно най-високо ниво. Вместо да рисуваме или пишем понякога, трябва да имаме сериозен, всекидневен творчески изход, независимо от формата на изкуството, за да обогатим живота си.

В съвременния свят сме усложнили твърде много щастието. Най-щастливите държави в света обаче ни показват, че не е толкова сложно. За да живеем по-щастлив живот, просто трябва да се върнем към корените си.

• Трябва да разберем, че работата е само част от живота. Работата не е живот.
• Животът има толкова много да предложи. И да се ограничим само до няколко негови аспекта, означава да се отречем от богат живот.
• Индустриализацията и модернизацията са дали много на човечеството. Те обаче ни откъснаха и от природата. За да живеем по-добре, трябва да полагаме активни усилия да се връщаме редовно към природата — към нашия истински дом.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X