Напишете дума/думи за търсене

Романтизиране на живота: нарастващата тенденция

Напоследък може би сте забелязали процъфтяваща тенденция в социалните мрежи. Това е идеята да се романтизира животът.

Това е мото, което както инфлуенсърите, така и не толкова влиятелните хора приемат, когато търсят нотка внимание и благодарност в ежедневието си.

В интернет здравословното поведение невинаги се насърчава.

Присъствието в социалните медии може да ви накара да се преструвате, да се сравнявате с другите и да филтрирате реалността си, така че да показвате само най-желаните аспекти от живота си. Но в случай на романтизъм предложението е едновременно положително и полезно. Това предполага, че сте наясно с всяка секунда от живота си и че му се наслаждавате и го цените такъв, какъвто е.

Романтизиране на живота ви
Това движение няма правила или фиксирани стъпки. Всеки индивид го адаптира към собствените си вкусове и възможности. Предпоставката му е да оставите живота на автопилот и да започнете да оценявате красотата, която ви заобикаля.

Защото всеки ден извършвате безкрайни дейности, които почти не забелязвате поради факта, че или си спомняте за миналото, или се тревожите за бъдещето. Следователно, животът минава покрай вас, без изобщо да сте осъзнали настоящия момент.

Освен това сте склонни да презирате ежедневието си, разглеждайки всеки момент на скука в детайли, докато чакате уикенда, ваканциите или идеалното бъдеще, което си представяте. Но какво ще стане, ако прекарате малко повече време, бидейки благодарни за това, което вече имате? Какво ще кажете да промените пораженческата си реч с друга, която е по-вдъхновяваща и мотивираща?

Идеята за романтизация идва от областта на позитивната психология и вниманието. Тя предлага да се култивират силни страни като благодарност, оптимизъм, любопитство, страст и оценка на красотата. Освен това ви подтиква да се свържете с настоящето и да се включите с петте си сетива във всеки момент от деня.

Ползите от романтизирането на живота
Може би си мислите, че звучи като доста банална тенденция. Несъмнено има и такива, които гледат на него само от естетическа гледна точка, но ако усвоите същността му и започнете да го прилагате, това може да ви донесе няколко ползи.

Положителни емоции
Романтизирането на живота ви е покана да изпитате положителни емоции, тъй като ви кара да създавате приятни и комфортни пространства и преживявания за себе си. Подобно е на датската хюга философия. Това включва създаване на уютна и приятна среда и преживявания в ежедневието ви, които подобряват настроението ви.

Например може да е толкова просто, колкото да поддържате дома си чист и подреден, да палите ароматизирани свещи и да използвате определени материали, които харесвате. Може също да включва представяне на храната, която приготвяте, по цветен и апетитен начин и сервирането й в чинии, които харесвате. Тези малки детайли генерират спокойствие, хармония, удоволствие и душевен ред.

Практикувайте самообслужване
Романтизирането предполага, че започвате да виждате себе си като герой на собствения си филм. Това означава, че обръщате внимание на себе си и се грижите за вашето благополучие. Освен това ви кани да посветите време на себе си, вашето физическо и психическо здраве, личностно развитие, хобита и емоции.

Някои често срещани практики, свързани с романтизирането, включват ежедневно четене, водене на дневник, грижа за кожата и външния ви вид и излизане на разходка сам. Всички тези дейности, макар и прости, благоприятстват интроспекцията, облагодетелстват вашето самочувствие и могат да ви помогнат да опознаете и обикнете себе си по начин, който не сте правили преди.

Живейте в настоящето
Съзнателността е концепция, която, когато се приложи на практика, е доказано, че носи многобройни ползи. Тя помага за предотвратяване и борба със стреса, тревожността и депресията, тъй като повишава вашето внимание и емоции и насърчава по-голяма осведоменост и хладнокръвие. По този начин вниманието ви дава възможност да приемете настоящето без осъждане и да намалите емоционалната си реактивност.

Като романтизирате живота си, вие избирате да присъствате във всеки момент, да го изживявате с всяко едно от петте си сетива, да го оценявате и да му се наслаждавате, вместо да се губите в умствени лутания.

Създайте си добри навици
Друго от предимствата на романтизацията е установяването на добри навици и поддържането им, за да генерирате ангажимент към себе си. Романтизирането на живота ви означава да се ангажирате с рутината си. Вие го проектирате по такъв начин, че да ви позволява да вървите напред, да подобрявате и да създавате най-добрата си версия.

Хранете се здравословно, спортувайте редовно, медитирайте ежедневно и напредвайте в плановете си. Целите зависят от вас, но ключът е да упорствате и да бъдете дисциплинирани.

Ще откриете, че укрепвате самочувствието си, увереността, която имате в себе си, и удовлетворението си от живота. Освен това поставянето на лични цели и тяхното изпълнение насърчава освобождаването на допамин. Това е хормонът на наградата, свързан с мотивацията.

Укрепете социалните си връзки
В крайна сметка вашият социален живот също ще се подобри, тъй като романтизацията ви помага да се съсредоточите върху хората около вас. Просто се уверете, че те са вдъхновяващи и полезни индивиди, които ви обогатяват и ви помагат да постигнете целите си.

Ако са такива, може би отсега нататък ще цените компанията им повече. Защото може и преди да сте ги приемали за даденост. Този подход насърчава открито отношение. Това ви позволява успешно да наблюдавате околните и да разберете, че всеки има какво да допринесе за вас. Освен това ви помага да разберете, че може да се учите от всеки.

Както можете да видите, има много предимства, които може да изпитате в ежедневието си, ако използвате романтизация. Не забравяйте, че това не означава да впечатлите някого или да качите напредъка си в социалните медии. Това е личен път, насочен към живеене с благодарност и признателност, намаляване на стреса и по-голяма връзка с настоящето ви.

Преди всичко обаче се уверете, че сте избрали отправни точки, които ви позволяват да растете и не ви заливат с негативни емоции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X