Напишете дума/думи за търсене

Вкусни традиции за рождени дни по света, които ще заобичате

Рождените дни са чудесен повод за парти. Независимо кой празнува и на колко години става, денят винаги е специален. И колкото народи по света -  толкова традиции за празнуване. Избрали сме няколко дестинации, от които да си откраднете идеи за весело и вкусно забавление. А самите продукти  може да си набавите от  Lidl с празнични намаления до 26 ноември по повод 13-ия рожден ден на любимата на хиляди българи верига.

Швеция

В тази скандинавска страна по традиция денят на рожденика започва със закуска в леглото, приготвена от цялото семейство. Всички пеят познатата песничка и освен закуската, поднасят и подаръци. Що се отнася до тортата, най-популярна в скандинавските страни е т.нар. Princesstårta (тортата на принцесите). Кръстена е така в чест на трите принцеси Маргарета (Швеция), Марта (Норвегия) и Астрид (кралицата на белгийците) и представлява многопластова торта от пандишпан, домашен сладкарски крем, сладко от малини и бита сметана. Покрита е с марципан (бадемово тесто) оцветен в зеления цвят на Швеция.

 

Какво да си откраднем от тази традиция: Закуска в леглото звучи повече от прекрасно! Пригответе ароматно кафе или чай. Може да добавите топъл сандвич с разтопени сирена или скир с плодове. Ако искате напълно да се потопите в тази чудесна традиция, добавете още скандинавски вкусотии от серията Soder Garden, които тази седмица са с до 30% намаление в Lidl.

Гърция

Знаем, че гърците се гордеят със своята древна история и умеят да я пренасят под много форми в съвременността. Изглежда и по отношение на рождените дни не правят изключение. Смята се, че традицията с поставянето на свещи върху тортата е съхранена от тях от античността. Тогава, в чест на богинята Артемида - покровителка на раждането, дивата природа и луната, имало ритуал, при който се приготвяла специална кръгла торта (амилос) и върху нея се нареждали запалени свещи, за да прилича на луната между залязващото и изгряващото слънце. Тогава тортите представлявали питки от тесто, мед и сусам. Днес знаем, че гърците са ненадминати в приготвянето на всякакви сиропирани тестени вкусотии.

 

Какво да си откраднем от тази традиция: Ритуалът със  запалените свещички вече е широко разпространен. Но пък бихме могли да зарадваме рожденика с една вкусна вечеря в гръцки стил - със сармички, пикантно овкусени сиренца, различни видове маслини и подходяща напитка, като за празник. Lidl ще се включи в него с до 30% отстъпка на продуктите от серията Eridanous. А денят може да завърши с наздравица в чест на рожденика и едно класически гръцко сиртаки

Мексико

Сега се насочваме малко по-далеч от нашите ширини, за да стигнем до Мексико, където има традиция да събуждат рождениците със сутрешна серенада. Подгответе си сомбреро, грабнете китарата и настройте гласните струни.

Друга традиция, която ни накара лакомо да се облизваме, е специалната торта, която се приготвя за празничния повод. Нарича се Tres Leches (три млека) и се приготвя в различни цветове. Според броя на гостите се прави малка или многоетажна, като задължителните съставки са два вида кондензирано мляко и сметана.

Какво да си откраднем от тази традиция: Много ни допада идеята за сутрешната серенада. Денят със сигурност ще започне с усмивка и песен на уста! За да продължи партито в мексикански стил, приготвянето на тортили или бурито би била чудесна идея.

За пълнежа на тортилята използвайте  доматен сос, червен боб от консерва, кисела краставичка, резен червена чушка, червен лук, мексикански микс от подправки и пилешко филе на скара. Мексикански продукти от серията El Tequito ще откриете до 26 ноември в Lidl с до 30% намаление по повод 13-ия рожден ден на веригата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X