Напишете дума/думи за търсене

Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле

Източник: Лидл

Има няколко ястия, които всяка година по Коледа тематично се “наместват” на трапезата и радват всички гости със своя вкус. Такава е и вечната класика в българската кухня - свинско с прясно зеле, която от дълги години е основният засищащ герой за всяко семейство по време на зимните дни. Приготвянето на ястието обаче крие няколко готварски хитринки, които, ако не се спазят, може да развалят удоволствието. Кои са те и как да приготвите апетитно свинско с прясно зеле разкриваме в следващите редове.

Майсторлъкът по приготвянето на тази рецепта взехме от сайта на Lidl и тяхната специална секция с голям брой от разнообразни идеи за вкусни ястия. И преди да пристъпим към разкриването на хитринките от рецептата, ще напомним, че и през този сезон можете да откриете всички необходими продукти за нейното приготвяне в Lidl на достъпни цени и с високо качество. А за тези, които са на коледна тематика, веригата вече предлага по своите рафтове и празничните серии Favorina и Deluxe, които събират в себе си палитра от сладки и солени празнични вкусове.

А ето и всички необходими продукти за свинско със зеле:

  • зелка - 1 брой
  • свинско месо (врат/бут/плешка/за готвене) - 500 - 750 г
  • олио - 3 - 4 супени лъжици
  • домати - 500 - 750 г
  • вода - 1 чаеша чаша
  • червен пипер - 1 супена лъжица
  • дафинов лист - 1 брой
  • сол, черен пипер, чубрица и магданоз

 Начин на приготвяне:

 Първата стъпка е да нарежете месото на едри парчета и да ги овкусите със сол и черен пипер. За приготвянето на тази рецепта може да избирате от голям набор месни предложения - дали ще бъде врат, бут, плешка или специално месо за готвене, изборът е изцяло ваш. След като сте нарязали месото, загрявате малко олио в широк тиган или тенджера и поставяте месните късчета вътре, за да се запържат леко. Тук идва и първата хитринка: не запълвайте изцяло дъното на вашия съд за готвене с парчетата месо. По този начин рискувате месото, вместо да се запържи, да се свари. Оставете достатъчно място между тях и ги запържете така, докато получат лек и апетитен загар.

След това идва ред и на зелката да бъде подготвена за готвене. Нарежете я на по-широки кубчета, а идеята зад тази хитринка е месото да има достатъчно време да се сготви, преди зелето да е станало прекалено меко и да заприлича на каша.

И след като зелето е нарязано, а месото все още хваща лек загар в тигана, идва времето, в което трябва да направите и доматения си сос. Него ще го получите бързо и лесно с третата хитринка - трябва да направите кръстосан разрез от долната страна на всеки домат, като това ще ви помогне при рендосването да отделите ципата от доматеното пюре.

Следващата стъпка е да сложите първо зелето към месото за около 5-10 минути, а след това и вече настърганите домати. Към всичко това доливате една чаша вода и добавяте всички необходими подправки - червения пипер, чубрицата и дафиновия лист. След това разбърквате с подходяща лъжица, затваряте съда за готвене с капак и чакате магията на свинското със зеле да придобие съвършенство! Нея може да я почакате около час, като ястието ще е напълно готово тогава, когато месото е достатъчно омекнало.

Препоръчително е да намалите температурата за готвене почти до минимум и да дадете необходимото време на всички съставки да се приготвят бавно и на спокойствие. Именно това е последната хитринка от тази рецепта - вкусното свинско с прясно зеле трябва да се приготвя бавно и с необходимото за това търпение. Повярвайте ни - заслужава си.

Oще много разнообразни и вкусни рецепти, подходящи за предстоящите празнични дни, ще откриете в специалните секции за рецепти в сайта на Lidl и в мобилното приложение Lidl Plus.

  • Ключови думи:
X