Напишете дума/думи за търсене

„Скъпи Дядо Коледа...“ - къде в България да пуснете писмото до добрия старец

Източник: Envato

Кутия за коледни писма с обещания и желания очаква малките податели в 121 магазина Lidl

Какво е Коледа без писмо до Дядо Коледа? Дори като пораснали деца помним надеждата, с която сме го писали, старанието да не сгрешим някоя буква и безпокойството ще стигне ли навреме докъдето трябва. Многогодишната традиция децата да пишат на добрия старец предшества празника и сякаш подгрява настроението ни за коледни чудеса. В началото на декември милиони деца по света пишат какви подаръци искат, какво си пожелават, рисуват картинки, дават своя отчет за „слушах много“ и убедителните обещания „ще слушам повече“. Представете си колко много вяра и надежда летят в пликове към Лапландия.

Данни от изследване сред 30 национални пощенски служби сочат, че най-много писма до Дядо Коледа - над 1,7 млн. послания, изпращат във Франция. Следва Канада с 1,35 млн. и САЩ с повече от 1 млн. В топ 20 на страните, които споделят коледната традиция, са Австралия със 150 000,  Бразилия с 964 315, Великобритания с над 800 000, Германия и Испания с по 300 000 послания, Ирландия и Италия с по 130 000, Финландия с 550 000 и други. Всички пликове пристигат в пощенската станция в Лапландия, която е провъзгласена за "Земята на Дядо Коледа“.

Разбира се, традиционни са и въпросите им как тези милиони желания достигат до Дядо Коледа? Ето как в различните държави се осигурява и празничната логистика на изключително важните пратки и къде в България очакват вашето писмо.

САЩ

Щатската поща провежда „Операция Дядо Коледа“ всяка година. Децата могат да пишат на Добрия старец и да получават отговор от него. Програмата дори позволява на хората да „осиновяват“ писма и да пращат подаръци на децата, които са ги написали.

Канада

Пощата на Канада се отнася толкова сериозно към коледните писма, че определи пощенски код H0H 0H0 на Северния полюс. Всяка година до Дядо Коледа се изпращат над 1 млн. писма от местната поща. Повече от 40 години канадските пощенски елфи помагат в процеса, което отнема 260 000 часа доброволчески труд.

Великобритания

Кралската поща има подобна услуга и малките поданици на Обединеното кралство могат да изпратят коледните си списъци с желания на Дядо Коледа. Това се случва в рамките на ноември и декември, за да има време белобрадият старец да реагира според желанието.

България

Естествено, връзка с Дядо Коледа имаме и у нас. До 10 декември във всичките си 121 магазина в страната Lidl дава възможност на клиентите си да изпратят своите коледни писма до Лапландия. Специалните кутии, които събират ценните пратки, вече очакват подателите на коледните послания. А за улеснение и празничен дух на деца и родители красиво илюстрирано писмо може да бъде свалено от lidl.bg/pismo.

Илюстрациите на писмото са създадени специално за коледната кампания на Lidl от талантливата художничка Евгения Войнова, която рисува и популярните детски книги „Цветна бъркотия“, „Давид“ и „Сто жаби“. За нея това да допринася за истински топлите и уютни семейни мигове и магията по коледните празници е дар. 

Разбира се, съвместното писане на писмото от деца и родители е препоръчително. От една страна, за да знаят родителите какви обещания и желания отправят към Дядо Коледа децата им. И да направят необходимото за сбъдването им.

Но най-вече, защото писането на писмо до Дядо Коледа е специален момент, който ни носи усещането за съвсем скорошния празник, за сбъдването на коледните чудеса и за това да бъдем заедно с любимите си хора. В най-приказното време от годината именно това са моментите, които ще останат завинаги в съзнанието и на малки, и на големи – топлината и уюта на дома, усмивките по лицата на близките и великото усещане, че сме заедно и всичко е наред.

А и всички възрастни хора са били най-напред деца и Коледа е време да си го припомним.

  • Ключови думи:
X