Напишете дума/думи за търсене

Как да подготвим градината за зимата

Тъй като дните стават по-къси и въздухът става хладен, е време да подготвите градината си за зимата. Гарантирането, че вашият външен оазис издържа добре на студените месеци е жизненоважно за здравето и красотата на вашето зелено пространство. В тази статия ще споделим някои съвети и трикове, за да подготвите градината си за зимата.

1. Почистете и разчистете
Първата стъпка, за да подготвите градината си за зимата, е цялостно почистване. Отстранете всички паднали листа, мъртви растения и градински отпадъци. Това помага да се предотврати презимуването на вредители и болести във вашата градина.

Подрязване: Подрязвайте мъртвите или обрасли клони от храсти и дървета, за да насърчите здравия растеж през пролетта. Не забравяйте да подрязвате в точното време, тъй като някои растения предпочитат да бъдат подрязвани в края на зимата.
Трайни насаждения: Намалете многогодишните си насаждения до няколко сантиметра над земята, но оставете малко материал за храна за птиците.
Едногодишни: Отстранете едногодишните растения, които вече са завършили жизнения си цикъл и ги компостирайте, ако е възможно.
Плевели: Отскубете всички останали плевели, които биха могли да задушат градината ви през зимните месеци.

2. Защитете вашите растения
Защитата на вашите растения от суровото зимно време е от съществено значение, за да се гарантира тяхното оцеляване.
Мулчиране: Нанесете слой мулч около градинските лехи, за да изолирате почвата и да регулирате нейната температура. Това помага за защита на корените на растенията от замръзване.
Увийте чувствителните растения: За деликатни растения като розови храсти използвайте чул или специални растителни покривки, за да ги предпазите от замръзване и студени ветрове.
Саксийни растения: Преместете саксийни растения, като цитрусови дървета или нежни билки, на закрито, за да ги предпазите от замръзване. Друга възможност е да ги групирате на защитено място.

3. Продължете да поливате
Въпреки че може да изглежда нелогично, от решаващо значение е да продължите да поливате градината си през зимните месеци.
График на поливане: С падането на температурите намалете честотата на поливане, но увеличавайте количеството вода всеки път. Поливайте градината сутрин, за да позволите на почвата да изсъхне през деня и да намалите риска от увреждане от замръзване.
Хидратирайте преди замръзване: Поливането на вашите растения преди замръзване може да помогне за тяхната защита. Мократа почва задържа топлината по-добре от сухата почва, намалявайки шансовете вашите растения да измръзнат.

4. Подгответе моравата 
Една тучна, зелена морава през пролетта започва с правилната зимна грижа.
Аериране: Преди земята да стане твърде твърда, аерирайте моравата, за да позволите на въздуха, водата и хранителните вещества да достигнат до корените. Това може да стане с градинска вилица или специализиран аератор.
Наторете: Нанесете тор за зимуване, за да осигурите основни хранителни вещества, които вашата трева може да съхранява през зимата.
Косене: Продължете да косите моравата си, ако е необходимо, но постепенно намалете височината на острието. Ако оставите тревата си твърде висока, това може да създаде убежище за вредители и болести.

5. Почистете и съхранявайте градински инструменти
Почистете и наточете: Почистете вашите градински инструменти и наточете техните остриета. Това не само ги поддържа в добро работно състояние, но и удължава живота им.
Предотвратяване на ръжда: Нанесете лек слой мазнина върху металните части, за да предотвратите ръжда през зимните месеци.
Съхранение: Съхранявайте инструментите си на сухо място, далеч от атмосферни влияния. Ако имате градински навес или гараж, помислете дали да не ги окачите на стена или да инсталирате щифт за лесен достъп.

6. Контрол на вредителите

Зимата може да бъде време за почивка за много градински вредители, но някои все още са активни.
Проверете растенията: Разгледайтеп градината си за признаци на нашествия от вредители. Ако забележите листни въшки или други вредители, вземете мерки за премахването им.
Подрязвайте и унищожавайте: Подрязвайте всеки заразен или болен растителен материал и го изхвърлете далеч от вашата градина.
Компостиране: Бъдете внимателни с това. Някои градински вредители могат да оцелеят през зимата в компост, така че избягвайте да добавяте засегнат растителен материал към компоста си.

7. План за пролетта

Използвайте зимните месеци като време за планиране и мечтаене за бъдещето на вашата градина.
Градински дневник: Поддържайте градински дневник, където може да записвате идеи, да отбелязвате успехи и предизвикателства и да планирате следващия вегетационен период.
Каталози със семена: Разгледайте каталози и уебсайтове за семена за вдъхновение. Поръчайте семена достатъчно предварително, за да сте сигурни, че имате сортовете, които желаете.
Дизайн на градината: Обмислете всички промени или допълнения, които искате да направите в дизайна на вашата градина. Това може да е отличен момент да очертаете вашите идеи и да създадете план за засаждане.

8. Хранене на птици
Храненето на птиците през зимата не само им е от полза, но и добавя живот и цвят към вашата градина.
Хранилки за птици: Поставете хранилки за птици във вашата градина и ги дръжте пълни със семена, ядки. Това ще привлече разнообразие от птици и ще ви предложи красив зимен спектакъл.
Източник на вода: Уверете се, че птиците имат достъп до прясна вода. Отопляемата вана за птици може да бъде страхотна инвестиция за поддържане на вода дори при минусови температури.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X