Напишете дума/думи за търсене

Любов с колега - 5 плюса и 5 минуса

Шансът да срещнете вашия човек на работното място е по-голям отколкото на всяко друго място

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Докато работите дистанционно от вкъщи два дни в седмицата, усещате, че ви липсва колегата Алекс. Май и вие му липсвате. Все си намира някакъв повод я да ви се обади, я имейл да напише. И покрай служебния въпрос си говорите за какво ли не. Дали да пробвате нещо по-сериозно?

Ако сте жена, баба ще ви каже, че трябва да оставите на Алекс инициативата. Това е доста вехта теория. Спокойно може вие да направите първата крачка, без да е неприлично. Но щом той ви е колега, се налага по-сериозни детайли да премислите. Също и ако сте мъж, а усещате тръпки към колежката Алис.

Две школи

по темата за служебния романс си съперничат с доводи. Според едната той е много рисков, защото може да усложни отношенията ви с шефа и другите колеги. А пък ако връзката се окаже неуспешна, има куп неприятни последствия. Затова я знаете цветистата поговорка да не въртите любов там, където си вадите хляба.

Според втората школа служебният романс си е чудесна възможност за трайна връзка. В проучвания повече от половината служители признават, че се е случвало да се влюбят на работното място. И при половината от тях нещата са се получили.

Иначе казано, шансът е 50:50. Но то така е винаги - или ще стане, или няма да стане.

Шансът да срещнете вашия човек тъкмо на работното място е много по-голям отколкото на всяко друго място. В службата прекарвате поне 8 часа на ден, а вероятно и повече, ако сте от амбициозните професионалисти, които искат да са успешни и да напредват в кариерата. При денонощие от 24 часа е по-вероятно да намерите любовта през тези 8-10 часа отколкото през онези 8, когато трябва да спите, в другите 1-2, прекарвани в пътуване, или в оставащите около 4 свободни. Вкъщи, в супермаркета, във фитнеса или в заведението, където ходите, надали има повече възможности да се запознаете с партньор отколкото там, където работите. Любовта обича случайностите, но все пак...

Следователно съвсем сериозно анализирайте дали да започнете служебен роман. Той има поне пет

предимства:

1. По-лесно начало. Познавате се, можете да измислите за какво да се заприказвате и от дума на дума естествено да стигнете до идея за нещо интересно, което да направите заедно след работно време.

Ако пък не се познавате лично, а само си хвърляте погледи по коридорите или в кафенето, отворете очи и уши, внимавайте къде ходи той/тя. Засечете се случайно и действайте.

2. По-бързо опознаване. Като се влюбите в колега, не са нужни много време и усилия, за да разберете дали е вашият човек. При всекидневните контакти в работата или в почивките се разбира що за характер е, кои са положителните и отрицателните му черти, спокоен или раздразнителен е, възпитан ли е, отнася ли се с уважение към останалите в екипа. Човек, който има навика да избухва пред колеги или да е груб, рано или късно го прави и с този, в когото е влюбен.

Винаги се намира и тема за разговор, с която можете да проверите как мисли, интелигентен ли е, има ли чувство за хумор.

Като се виждате почти през цялото време, лесно ще забележите и какво е отношението му към другия пол.

3. Повече общо. С колега е възможно да имате близки интереси, да споделяте еднакви ценности, да преследвате подобни цели. Например да се развивате, да получавате по-високи доходи, да се изкачите по-високо в йерархията. Това означава, че всеки може да разбере по-добре другия. Никой не се сърди (или поне не много), че половинката работи извънредно или отлага срещата, защото се е случило нещо непредвидено в офиса.

Точно по тези причини хората с еднакви професии имат по-здрави връзки. Примерно журналистът отлично знае, че репортерката е длъжна да хукне да отразява посред нощ внезапно събитие.

Когато работите в една компания, е съвсем ясно какви са приоритетите и текущите задачи. Поводите за ревност и за мрънкане са по-малко.

4. Взаимопомощ. Партньорите могат да си бъдат много полезни. Дори да са с различни специалности, обстановката, конкретните ситуации, разположението на силите, особеностите на работата, шефовете, колегите са познати за двама. Всеки може да направи добра преценка и да даде компетентни съвети. Това е начинът да се справят по-успешно и по-бързо да напредват в кариерата.

5. Стимул. Любовта с колегата вдъхновява, защото всеки в двойката иска да се представи добре пред другия. Ще се изложи, ако свърши зле нещо и колегите недоволстват или шефът го критикува. Страхотно е да бъде похвален и да блесне направо пред очите на партньора, вместо да му разказва вечерта.

Е, не всичко е толкова розово. Има си и

недостатъци:

1. Всичко на показ. Влюбените колеги прекарват много време заедно. Кажи-речи денонощно са неразделни, особено ако работят в един отдел.
В началото изглежда прекрасно. После може да омръзне - къде остава романтиката от срещата, след като цял ден сте си липсвали. В един момент доскучава да сте чак пък толкова неразделни.
Ако си носите работата и вкъщи, може да се пренатоварите.

Допълнително усложнение се очертава, ако някой от двамата е ревнив. Съвсем невинен контакт с колега му се струва подозрителен и води до цупене, мрънкане или скандал. (Това впрочем може да се брои и за плюс - неприятната черта от характера навреме ще излезе наяве. Защото ревнивецът винаги ще намери какво да му е подзрително, независимо дали половинката му е 24 часа или 2 часа пред очите.)

2. Усложнения заради делови отношения. Конфликтът между вашия отдел и неговия/нейния може да отрови и личното. Ще се чудите на кого да сте лоялни - на екипа или на любимия/любимата. Отделно всяка ваша защита към него/нея и колегите му ще се смята от вашите колеги, че е от любовни подбуди, а не от професионална обективност.

Точно поради тази причина в много компании на служебните романси се гледа с лошо око. Или направо са забранени.

3. Съперничество. Има го не само на кино. Възможно е да се окажете конкуренти за една и съща длъжност. Тогава отношенията ви наистина ще пострадат, особено ако и двамата сте амбициозни.

4. Пречка в кариерата. Вие или той/тя може да не получите повишение, за да не се озовете в позиция на началник и подчинен, което ще пречи на нормалните отношения в екипа. Останалите винаги ще смятат, че шефът толерира гаджето си.

Обикновено при такова стечение на обстоятелствата висшестоящите мениджъри предлагат на подчинения да се премести в друг отдел. Но може да няма възможност или пък позицията да не е достатъчно добра. Така кариерата на единия ще пострада. А може да пострадат и двамата, ако ръководителите не искат да се главоболят с усложнения и изберат за повишение съвсем друг човек.

5. Завист и клюки. Въпреки че и двамата сте свободни, няма да се разминете с одумване. Винаги се намират и хора, които не се умиляват от чужда любов и щастие, а завиждат. Не трябва да ви пука от това. Но е важно да не се поддадете и на интриги. Злонамерените хора също не са рядкост.

Дали някой от минусите ще развали връзката зависи от вас и от любимия/любимата ви. Ако сте точно един за друг, обичате се и се уважавате, всеки от тях е преодолим.

Преди да започнете служебния романс, е добре много внимателно да прецените шансовете за дълга и безбурна връзка. Даже по-внимателно отколкото за всеки друг случай. Защото щом не се получи, ще е много неприятно да работите заедно.

Ако пък се получи, е разумно при първата добра оферта единият да се отдалечи от общия офис - в друг отдел, да речем. Тогава ще останат само плюсовете.

И 5 забранени неща

о Кога и къде започвате служебния романс е от значение за успеха. Универсални моменти за свалки са командировки, тиймбилдинги, партита. Но тъкмо на тях трябва най-много да внимавате. Тогава всички се отпускат и флиртуват. Може да изглеждате лекомислено.

Дори в такъв момент да започнете флирт с колегата/колежката - обект на желанията ви, не стигайте по-далеч. Нали целта ви не е една нощ в леглото.

о Връзка с шефа/шефката е хлъзгав терен. Колкото и да се харесвате, подозренията на околните са много. Самият той/тя може да сметне, че вашата инициативност не е любов, а корист.

В този случай е задължително да оставите шефа/шефката да направи първата крачка. И много добре преценете след колко усилия от негова/нейна страна да отговорите с взаимност.

о Да развалите връзка между колеги или да наследите бивше гадже на колежка/колега ще предизвика лавина клюки. Може да си спечелите и врагове. Човекът трябва много да си струва, за да рискувате комфорта, а вероятно и кариерата си.

о След като отношенията ви с колегата/колежката станат сериозни, не се крийте. Тайнствеността влече повече приказки отколкото откритостта.

о Луди сте един за друг, но все пак сте на работа. Томителни погледи и извънмерни интимности не умиляват, дразнят дори добронамерените колеги.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Критиката от шефа не е болка за умиране, а чек за осребряване

Трикове да се справите с колега мръсник

Роден за лидер или роден за подчинен

Знаци, че колега ви е враг

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

4 години не ви повишават? Бягайте от тази фирма!

Макиавели от съседното бюро

Къде сбъркахте на интервюто за работа

Как да ласкаете шефа, без да се подмазвате

Работата с нарцис не е цвете за мирисане

Новият тип "вуйчо владика", който помага в кариерата

Правителството и още 9 теми, по които да си траете пред колеги

Опознай шефа си, за да те обикне

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X