Напишете дума/думи за търсене

Как да научим детето да кара триколка

Снимка: Pixabay

Карането на триколка е дейност, която изисква доста умения – баланс, координация, сила, планиране, овладяване на тялото, внимание към пътя… Затова не е чудно, че децата не успяват да подкарат наглед простото возило от първия опит. И все пак карането на колело не е просто забавно, а и изключително важно за развитието на детето. И ако получи съвсем малко помощ, то може съвсем скоро да го овладее. Ето как да му помогнете.

Осигурете подходяща триколка

За да не затруднявате обучението, започнете още при избора на детска триколка. Специалистите имат няколко препоръки:

  • Изберете тясна седалка – тя улеснява движението на краката.
  • Седалката трябва да е на такава височина, че когато детето стъпи с цяло стъпало на земята, коленете да са свити под ъгъл около 45 градуса.
  • Кормилото трябва да е удобно за въртене – нито прекалено далече, нито прекалено близо до тялото на детето.
  • Краката на детето не бива да се удрят в задните гуми при въртене на педалите.

Помагайте при качване и слизане

В началото малкият велосипедист ще има нужда от помощ при качване и слизане. Помощта ви ще се изразява в това да държите триколката стабилно, за да не може детето да я преобърне или бутне неволно. Ако е нужно, покажете му как да се качи, а именно:

  • Да застане до седалката, с лице към кормилото.
  • Да хване здраво кормилото с две ръце.
  • Да вдигне крак към колелото и да го преметне над седалката.
  • Да седне удобно.

Когато трябва да стане, научете детето първо да стъпи на земята, след това да прехвърли навън крака си, докато се държи за кормилото.

Някои деца биха направили това от първия път, други ще имат нужда от малко повече показване и упражнения. Но това е нормално.

Започнете с триколка с родителски контрол

Като начало може да започнете с детска триколка с лост за управление от родителя. Тук ключов момент е да оставите краката на детето върху педалите, за да се въртят, докато бутате превозното средство. Ръцете му също трябва да са на кормилото, за да усети как се случва управлението на колелото. По този начин тялото му ще има възможността да усети как да балансира, как да управлява и движи триколката дори когато самото то не полага усилия.

Количка за бутане

Уменията за управление на превозно средство се развиват лесно и с количка за бутане. Докато бута количката с крака, което е по-лесно от въртене на педалите, детето ще може да се концентрира повече върху овладяването на количката. Ще може по-лесно да я насочва в желана посока и да избягва препятствия.

Самостоятелно каране

Когато детето вече успява само да върти педалите, може да му помогнете още малко, като го спуснете по повърхност с минимален наклон, без препятствия пред него. Насърчете го да върти педалите междувременно, а леката инерция ще му помогне да усети движението на колелото. Но стойте наблизо, тъй като може да се наложи да помагате с управлението.

В последната стъпка го оставете да кара по равна повърхност, като продължавате да го съпровождате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X