Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да мием само 3 части от тялото

Някои смятат, че душът сутрин служи като начин да се освежат и да започнат деня, докато други гледат на душа вечер като начин да се отпуснат и да си починат. Науката обаче не е съгласна с тази практика.

Дерматологът Санди Скотнички, препоръчва по-рядко вземане на душ и миене само на 3 части от тялото.
Многото вземане на душ може да не е добра идея
Прекалено честото вземане на душ може да навреди на кожата повече, отколкото да помогне. Например може да изсуши кожата ви, особено ако използвате абразивно вещество или сапун. Освен това може да изчерпите важните масла, липиди и бактерии, които й помагат да устои на възпаления, да поддържа гладка текстура и да укрепи защитната й бариера.

Колко често трябва да се къпем
Ежедневното вземане на душ е лошо за вас, тъй като отмива полезните бактерии, които живеят по кожата. Освен това всекидневният душ е вреден не само за кожата, но и за косата. Д-р Анджела Ламб вярва, че прекомерното миене с шампоан може да изсуши косата и да помрачи цвета й. Затова много дерматолози препоръчват душ през ден или 2 до 3 пъти седмично, а д-р Никет Сонпал казва, че миенето с шампоан през ден или по-рядко е идеално.

1. Подмишниците

Измиването на тялото от главата до петите със сапун и вода може да причини кожни проблеми. Въпреки това е изключително важно да се поддържа щателна хигиена в областта на подмишниците. Д-р Санди Скотники препоръчва рутинен душ в 3 стъпки, който включва измиване на подмишниците вместо ежедневен душ, за да избегнете проблеми като екзема.

2. Слабините

Друг недостатък на ежедневното почистване на цялото ви тяло може да са проблемите, причинени от душ с вода, която съдържа сол и химикали като хлор, флуорид и пестициди. Следователно почистването на областта на слабините и другите 2 части на тялото може да е достатъчно. Слабините, подобно на подмишниците, са по-склонни към врастване на косми и растеж на гъбички. За да избегнете инфекция, трябва да миете тази интимна част на тялото всеки ден.

3. Краката

Миенето на краката ви е важна част от препоръчаната от дерматолозите 3-стъпкова рутина за душ, тъй като те натрупват мръсотия, ако сте боси, и натрупват влага, размножаваща бактерии, ако носите чорапи или обувки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X