Напишете дума/думи за търсене

9 причини за болка в слабините

Болката в слабините е често срещана причина за дискомфорт при мъжете. Разбира се, някои жени може също да имат неразположение в тази област, свързан с бременност или в резултат на възпалителни състояния.

Дискомфортът в областта на слабините е резултат от мускулни, сухожилни, съдови или нервни проблеми. Някои заболявания на вътрешните органи също могат да причинят болка в тази зона.
Областта на слабините е разположена в най-високата част на бедрото, точно на връзката с пубисната област и корема.

Лигаменти, мускули, нерви и кръвоносни съдове преминават през нея, водещи до скротума при мъжете и до големите срамни устни на вагината при жените.

Болката в слабините може да се появи внезапно, след нараняване, или може да се появи постепенно в продължение на седмици или месеци. Какви са причините за нея?

1. Ингвинална херния
Ингвиналната херния възниква, когато малка част от червата излезе през коремната стена. Обичайно е хернията да следва пътя на ингвиналния канал и може да се усети през тестисите. В напреднали случаи хернията излиза напълно и измества скротума.

Болката е едностранна, остра, пареща и се простира до бедрото, долната част на гърба и скротума.

Дискомфортът обикновено се влошава от кашлица, навеждане напред, вдигане на тежести или упражнения.

Други често срещани симптоми са:
• Дискомфорт при ходене
• Изпъкнала бучка в слабините
• Усещане за пълнота и тежест в областта

Херниалната болка може да бъде постоянна в продължение на месеци, докато накрая изпъкналостта на издутината стане очевидна.

2. Мускулно напрежение
Разтягането на мускулите и сухожилията е основна причина за болка в слабините. Това е често срещано при хора, които спортуват активно дисциплини, при които са натоварени долните крайници - хокей, футбол и баскетбол. Този дискомфорт обикновено е остър и се влошава при движение.

В повечето случаи се проявява с подуване и зачервяване на слабините. Може да се появи хематом в областта след директен
удар.

3. Орхит и епидидимит
Орхитът е възпалителен процес на единия или двата тестиса. Обикновено е резултат от бактериална инфекция или се появява след случай на паротит (заушка). Понякога това е свързано с възпаление на епидидимиса или епидидимит, което е областта на тестиса, където се съхраняват сперматозоидите.

И двете патологии са придружени от болка и подуване в слабините и тестисите. Появяват се с треска, втрисане, неразположение, гадене и повръщане. Увеличени лимфни възли в региона също могат да бъдат очевидни.


4. Инфекциозни процеси
Бактериалните инфекции на генитално ниво често са придружени от болка в слабините поради подути лимфни възли. Такъв е случаят с болести, предавани по полов път като сифилис и венерична лимфогранулома.

Проучванията потвърждават, че лимфогрануломата, причинена от хламидия, обикновено причинява болезнена ингвинална лимфаденопатия във втория стадий на заболяването.

5. Бременност
Болката в слабините е често срещана по време на бременност. Обикновено е по-интензивно в началото и в последния триместър на бременността. Това се дължи на отпускането на тазобедрените стави и хормоналните промени в тялото на жената, които я подготвят за раждане.

В повечето случаи дискомфортът в слабините се влошава от физическо натоварване, изкачване на стълби, лягане по гръб и широко отваряне на краката. Професионалистите препоръчват упражнения за разтягане и използването на специално бельо за намаляване на напрежението в зоната.

6. Киста на яйчниците
Овариалните кисти са малки възли, пълни с течност, които се образуват вътре или на повърхността на яйчника. Малките обикновено остават незабелязани и не причиняват симптоми. По-големите лезии са придружени от следните проблеми:

• Тъпа болка в долната част на корема
• Дискомфорт в слабините и тазовото дъно
• Усещане за коремна тежест
• Треска и повръщане в тежки случаи
• Подуване на корема

7. Увреждане на седалищния нерв
Болката, причинена от нараняване на седалищния нерв, се нарича ишиас. Най-честите причини включват дискова херния и гръбначна компресия. Те причиняват дискомфорт по пътя на седалищния нерв, който преминава през гърба и в краката, през таза, слабините и задните части.

Болката може да варира от усещане за парене или пронизване до електрически удар. Обикновено засяга само едната страна на тялото и се засилва при продължително седене, кашляне или кихане.

8. Камъни в бъбреците
Болката, свързана с камъни в бъбреците, е известна като нефритна колика. Появява се, когато камъните се спускат по уретера в пикочния мехур и уретрата. Има силна болка, тъмна и мътна урина, повишена честота на уриниране и дискомфорт при уриниране.

Типичната болка при нефритна колика се появява в лумбалната област и се разпространява като прилив в долната част на корема, слабините, бедрата и гениталиите.

9. Торзия на тестисите
Торзията на тестисите е болезнено разстройство, причинено от въртене на тестиса около собствената му ос с възпрепятстване на кръвния поток, който подхранва скротума. Това състояние е често срещано при млади мъже и причинява силна болка в тестисите и слабините.

Други симптоми:
• Гадене и повръщане
• Подуване на скротума
• Дискомфорт в долната част на корема
• Промяна в цвета на кожата на тестиса
• Повишена честота на уриниране

Обичайно е болката внезапно да събуди мъжа през нощта или сутринта. Необходим е хирургичен подход за коригиране на усукването. След 6 часа от началото на това състояние вероятността да се наложи отстраняване на тестиса се увеличава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X