Напишете дума/думи за търсене

Какво е интерсекс?

По-голямата част от населението интерпретира сексуалността от гледна точка на бинаризма, използвайки етикетите мъжки и женски.
През последните няколко десетилетия обаче наблюдаваме пробуждане на начина, по който се категоризират половете.
Днес ще говорим за това какво е интерсекс и какви са неговите характеристики.

Характеристики на интерсексуалните хора
Интерсекс е обща дума, използвана за описване на различни състояния, характеризиращи се с промени в сексуалната, репродуктивната, хормоналната или генетичната анатомия на даден индивид. Това изключва използването на класически мъжки или женски стандарти.

Терминът е сравнително нов. В материал, публикуван през 2006 г., Педиатричното ендокринно дружество на Лоусън Уилкинс (LWPES) и Европейското дружество за педиатрична ендокринология (ESPE) наричат всички тези състояния „нарушения в сексуалното развитие“.

Независимо от терминологията, важното е, че интерсексуалното лице се характеризира с генитална, хормонална или генетична неяснота (последното обаче е по-противоречиво).

Човек може да има мъжки полови органи отвън, но женски органи отвътре (или обратно). Може да се отнася и за мъже с много малък пенис или жени с много голям клитор. Нарушение в генетичната последователност може да осигури XX (мъжки) или XY (женски) клетки в едно и също лице.

Интерсекс класификации


Мъжки псевдохермафродитизъм
Тази група включва хора с тестиси или генитални органи, които не са напълно развити. Има подкатегории - лека, тежка или нетипична.
Най-важното състояние в тази категория е синдромът на нечувствителност към андрогени, известен също като синдром на Морис.

Някои от неговите характеристики са:
• Неразвита вагина
• Липсата на окосмяване в подмишниците и пубиса
• Нивата на тестостерон са подобни на тези на здравия мъж

Женски псевдохермафродитизъм
Това е известно също като вродена надбъбречна хиперплазия или в някои контексти адреногенитален синдром. Той е разделен на класически, лек, мъжествен и нетипичен.

Някои отличителни черти в тази група са:
• Фенотип с мъжки черти
• Нормална вагина и матка в класически или леки случаи или – в по-мъжествени случаи – външните гениталии са склонни да развиват мъжки вид
• Хипертрофиран клитор

Истински хермафродитизъм
Истинският хермафродитизъм е състояние, което се отнася до родените с клетки от яйчниците и тестисите. Според доказателствата най-честите симптоми са двусмислени гениталии, хипертрофия на клитора и хипоспадия (отворът на уретрата не е на върха на пениса). Индивидът има както тестиси, така и яйчници.

Дисгенеза на гонадите
Дисгенезата на половите жлези се отнася до различни състояния, характеризиращи се с нарушено развитие на половите жлези (яйчници или тестиси). Изследователите посочват, че най-често срещаният е синдромът на Търнър - 1 случай на 2500 раждания.

Сред неговите отличителни черти:
• Липсата на пубертет
• Безплодие
• Сексуален инфантилизъм
• Липсата на вторични полови белези

Генетичният интерсекс е най-обсъжданата форма, тъй като все още няма научна яснота относно неговата класификация и типизиране.

Колко често срещана е интерсексуалността?
Поради неяснотата на термина интерсекс и тъй като диагнозата нерядко се поставя субективно, не е известно колко често е да бъдеш интерсексуален. Биологът и експертът по джендър изследвания Ан Фаусто-Стерлинг предлага преди няколко десетилетия, че броят на интерсексуалните хора
може да бъде около 1,7% от обществото.

Тази цифра не е без противоречия, тъй като някои изследователи я критикуват остро. Те твърдят, че разпространението е по-ниско, тъй като много състояния, които попадат в изброените по-горе категории, не могат да се считат за част от интерсекс. В този смисъл действителният брой може да остане около 0,018%.

Не всички интерсексуални хора са диагностицирани. Много от тях достигат края на живота си, без да знаят за състоянието. Това се случва при генетични нарушения или такива, при които развитието на външните полови органи не е променено.

Погрешни схващания за интерсекс
Един интерсексуален човек може да се идентифицира в някакъв момент от живота си като транссексуален, това не означава, че всеки се счита за транссексуален. По същия начин, възможностите за лечение, базирани на операция или хормони, не означават, че те стават транссексуални.

Това води до следващото погрешно схващане: че това е състояние, което винаги трябва да се лекува в детството. Както Amnesty International посочва, последствията от него могат да се усетят психологически, в половата идентичност, здравето и сексуалния живот. Във всеки случай много от интервенциите са ненужни или биха могли да повлияят на бъдещето на детето, така че е най-добре да изчакате, докато детето вземе свое собствено информирано решение.

Друго погрешно схващане е, че всеки има женски или андрогинен външен вид. В много случаи на интерсексуалност нямат нищо общо с външния вид.
Въпреки че използвахме термина хермафродит в класификационните категории, това е термин, с който много малко интерсексуални хора се идентифицират. Използва се само в медицинската литература.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X