Напишете дума/думи за търсене

Възрастта и столчето за хранене: ръководство за родители

Източник: Pixabay

Бебешкото столче за хранене е важна и удобна вещ у дома. Но кое е подходящото време да го купите, как да го използвате и кога е моментът детето да се откаже от него? Прочетете какво казват специалистите.

Най-доброто време за бебешко столче за хранене

Ясно е, че детето не може да използва столче, преди да е в състояние да седи стабилно и самостоятелно. Обикновено това се случва около шестия му месец. По това време започва и захранването на бебето, така че столчето за хранене е съвсем подходящо да се появи именно на този етап от живота му.

Но производителите днес могат да предложат и многофункционални столчета, които да използвате много по-рано. Някои модели предлагат регулиране на наклона на седалката до такава степен, че да се превърне в удобно преносимо легло. Други варианти предоставят възможност бебешкото столче за хранене да се демонтира от стойката и на нея да се постави наклонена седалка за новороденото, за да може да я използвате от първия ден на детето и да не се налага да купувате прекалено много вещи за дома.

Колко дълго може детето да седи на столчето

Много родители се колебаят дали има ограничения за времето, което бебето прекарва на столчето. Но това зависи изцяло от възрастта, развитието и темперамента на детето. Ако може да остане спокойно и му е удобно, може да го оставите дори няколко часа, в които не само да се храни, но и да играе на комфортно и сигурно място. Ако обаче усетите, че детето не се чувства удобно на мястото си, свалете го. Проверете дали има достатъчно мека седалка, дали нещо не го боде или драска, дали столчето не му е отесняло, за да го регулирате наново.

И две от най-важните правила: без значение колко дълго стои детето в столчето, никога не го оставяйте без надзор и винаги използвайте обезопасителните колани.

Кога е време да спрете да използвате столчето

На практика може да използвате бебешкото столче за хранене до около третата година на детето, стига все още да му е удобно в него, да не е прекалено голямо и тежко за високите крака на стола. В крайна сметка обаче срокът ще зависи от възможностите за регулиране на столчето, както и от височината на детето.

Ако сте избрали мултифункционален стол за хранене, който се превръща в ниско столче и малка масичка, може да продължите да го използвате в тази вариация още няколко години.

  • Ключови думи:
X