Напишете дума/думи за търсене

Мигрената и как може да е свързана с дисбиозата в червата?

Източник: Pixabay

Мигрената е неврологично състояние, което засяга милиони хора по света, въздействайки не само тяхното здраве, но и качеството им на живот. Хората, страдащи от нея, се оплакват от пулсираща болка в главата, което понякога може да бъде придружено от гадене, повръщане и чувствителност към светлина и звук. Мигренозните пристъпи могат да бъдат повлияни от фактори като хормонални промени, стрес, околната среда, прием на лекарства и един фактор, който в последно време все по-често излиза на преден план, а именно дисбиозата в червата.

Специалистите от онлайн магазин VedraShop ще разкажат повече за връзката между дисбиозата в червата и мигрената.

Връзката черва - мозък

На пръв поглед връзка между червата и мозъка може да изглежда изненадваща, но всъщност последните научни изследвания установяват тясна свързаност между състоянието на червената микробиота и мозъчната функция. Физически стомашно-чревният тракт и мозъкът са свързани от милиони неврони, както и от невротрансмитери, които се секретират и от мозъка, и от червата, като серотонина например, който контролира чувствата и емоциите.

Друга свързаност между мозъка и червата е имунната система. Много се говори за имунните процеси, които в по-голямата си част се случват в стомашно-чревния тракт – около 80%. Един от тези процеси е контролът на възпалението в човешкото тяло. Бактериалната чревна флора и нейното здраве са основен фактор за този контрол и при наличието на нарушена чревна бариера в кръвообращението попадат токсини, бактерии и други токсични вещества, които предизвикват възпаление в организма. Това възпаление може да се свърже със състояния като депресия, липса на мотивация, лошо настроение, мигрена и др.

Дисбиозата в червата и мигрената

По данни от последните медицински проучвания се затвърждава тезата за връзката между дисбиозата в червата и мигрената. Дисбиозата на чревния микробиом се определя като липса на баланс между добрите и лошите бактерии в червата. Много са факторите, които влияят на този баланс и имат потенциала да го нарушат, като лоша диета, стрес, прием на лекарства и много други.

При пациенти, страдащи от мигрена, се налице значителни отклонения в състава на чревната микробиота в сравнение със здрави индивиди. По-често се наблюдават състояния като запек, диария, синдром на раздразненото черво, пропускливи черва и др. 

Тези данни подкрепят тезата за връзката между състоянието на бактериалната микробиота и честотата и интензивността на мигренозните пристъпи при страдащите пациенти.

Пробиотиците в помощ при мигрена

В светлината на тези открития, на фокус излиза грижата за бактериалната микробиота като още един подход за контрол на мигренозните пристъпи.  Поддържането на здрава чревна флора изисква балансирано хранене, пълноценен сън, контрол на стреса и допълнителна помощ от пробиотични хранителни добавки. Специфичната синбиотична комбинация в състава на Омни-Биотик Мигра е специално формулирана за чревното здраве при пациенти с мигрена и е доказала ползите за тези пациенти в различни клинични изпитвания. Бактериалните щамове в Омни-Биотик Мигра имат потенциала да повлияят на възпалителните процеси, да помогнат възстановяването на баланса в чревната флора, като по този начин да намалят честотата и интензивността на мигренозните пристъпи. 

Все повече клинични проучвания доказват важността на здравата чревна микробиота за поддържане на общото здравословно състояние на човек, както и за контрола и повлияване на състояния като мигрената.

  • Ключови думи:
X