Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем лечебна храна за котки с бъбречни проблеми?

Както при хората, така и при котките със здравословни проблеми, здравословното хранене, съобразено с нуждите на организма и конкретното заболяване, играят ключова роля в опазване на здравето.

Сред най-често срещаните здравословни проблеми при мъркащите домашни любимци се определят бъбречните. Заболяванията, като бъбречна недостатъчност, повлияват значително качеството на живот и създават необходимост от прием на лечебна храна за котки.

Какво трябва да знаете за грижите и храненията на котки с бъбречни проблеми?

Сред най-често срещаните здравословни проблеми при котките се открояват тези, засягащи бъбреците и уринарната функция. Това изисква специална грижа и избор на подходящи хранителни продукти, които могат да подпомогнат  за овладяването на състоянието, лечението, подобряването на качеството на живот и дори да намалят риска от усложнения.

Инфекциите на пикочните пътища и бъбречната недостатъчност определено не бива да бъдат подценявани, защото могат да доведат до сериозни последствия, дори животозастрашаващи такива. Вижте какво споделят специалисти по темата за грижата и избора на лечебна храна за мъркащите домашни любимци.

  1. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар. Специфичните нужди трябва да бъдат обсъдени със специалист, който оценява състоянието и степента на усложнение на заболяването.
  2. Намалете количеството протеини в менюто. Това е много важно за намаляване на натоварването на бъбреците при усвояването на хранителните вещества.
  3. Ограничете фосфора. Високите нива на фосфор могат да се окажат много неблагоприятни за бъбреците и да доведат до усложнения.
  4. Намалете значително продуктите със съдържание на сол. Повишената консумация на сол може да натовари бъбреците, както и да причини повишаване на кръвното налягане.
  5. Осигурете нужната хидратация. При проблеми с бъбреците повишено количество вода е ключово. Тя трябва да бъде чиста, да не застоява и да се сменява редовно.
  6. Използвайте лечебни храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Този нутриент е много важен за овладяване на възпаленията и укрепване на клетките.

Това са някои от съветите, които е важно да спазвате, при отглеждането на домашни любимци с уринарни проблеми.

Лечебна храна за котки
Лечебна храна за котки

Каква лечебна храна да изберете за вашия домашен любимец?

Изборът на подходящата лечебна храна е основополагащо за качеството и пълноценния начин на живот и здравето на котката.

Марка

Винаги залагайте на висококачествени продукти на доказани марки, които предлагат голямо разнообразие и широка гама от предложения, включително и за животни със здравословни проблеми.

Състав

След като вече стана ясно, че котките с бъбречни проблеми трябва да консумират ограничено количество протеини, фосфор и сол, при избора на конкретен модел, независимо дали е под формата на пауч или гранули, е важно да се проследява съставът. Избирайте максимално натурални лечебни храни с ниско съдържание на подобрители и сол.

Количество

Не забравяйте, че много често поддържането на нормално тегло е в основата на овладяване на заболяванията. Следвайте точните количества, които ветеринарят е посочил, както и указанията от производителя на конкретния продукт.

Особености за домашния любимец

Много е важно да съобразите възрастта на мъркащия ви домашен любимец, породата, дали е кастриран или не, както и други особености, касаещи хранителните навици.

Източник на водещата снимка: Pixabay

  • Ключови думи:
X