Напишете дума/думи за търсене

Нели Ангелова: Аплодисменти за родителите, които са открили балансирана рецепта за хранене и за живеене

За родителството, балансираното хранене, конкурса „Родители, аплодисменти!" на „Порция Баланс" и дългосрочните цели на програмата „Нестле за по-здрави деца" разговаряме с Нели Ангелова, директор „Комуникации" за Нестле България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. 

- Г-жо Ангелова, Вие самата сте майка на тийнейджър, срещнахте ли трудности в приучаването му към здравословно хранене и как ги решихте?

- За мен добрата храна наистина е в основата на добрия живот и това не е само професионален, но и личен избор, и хоби. Аз съм от майките, които готвят всеки ден домашна храна – така си почивам, а и някои от най-добрите ми идеи в работен план са се родили именно пред печката. Моят син не познава друго освен домашна храна, от бебе е свикнал с нея и затова типичните за децата guilty pleasures не му правят особено впечатление и не са му достатъчно вкусни. Като стана тийнейджър, подобно на връстниците си, стана прекомерно голям почитател на бургерите и тук подходих буквално „професионално“ – въведох бургерите на Garden Gourmet, които са здравословна вегетарианска алтернатива на обикновените бургери, много са вкусни и сочни, така че бяха възприети с аплодисменти от сина ми и неговите приятели и така оправихме баланса в менюто.

- Успяха ли да ви изненадат и провокират споделените трикове и съвети от родителите в конкурса „Родители, аплодисменти“?

- Това не е първият конкурс за родители, който организираме и аз всеки път с интерес чета всички рецепти, трикове и съвети, които те ни споделят, защото винаги има какво да научиш, а и още по-важното, защото подобни форуми ти дават приятното усещане, че не си сам в предизвикателствата, пред които възпитанието и отглеждането на здрави деца ни изправят всеки като родители. Този път приятно ме изненада не само внушителният брой участници – близо 200, но и фактът, че имаше доста амбициозни бащи, които се включиха. За мен това е положителен знак, че обществото ни се развива, че не само храненето, но и отношенията вътре в семейството стават по-балансирани. Силно се надявам нашите упорити и постоянни усилия да образоваме и мотивираме родителите, както през универсалния наръчник на Нестле за балансирано хранене „Порция баланс“, така и с цялата ни програма „Нестле за по-здрави деца“, да са допринесли с нещо за тази положителна промяна.

- Всички сме съгласни, че трябва да насърчаваме децата да се хранят здравословно и балансирано, което според препоръките на „Порция баланс“ включва минимум 50% зеленчуци в дневното меню, но не е ли това и въпрос на финансови възможности? Пресните зеленчуци, особено по-екзотичните, са доста скъпи.

- Ще цитирам моята баба – ако не искаш да направиш нещо, не му търсиш колая, а оправданието. Боб, леща, грах, праз лук… списъкът с вкусни, полезни и напълно достъпни зеленчуци е достатъчно дълъг, като прибавим към тях и сезонните плодове и зеленчуци, които в разгара на сезона са на добри цени, ще видим, че възможностите са повече от достатъчни, ако човек има мотивация, добро въображение и комбинативност. Много е важно да кажем, че никой не иска от нас, родителите, да ставаме заложници на здравословните продукти и напълно да изключим всички останали храни от менюто, нито пък да прекаляваме с движението и да спрем всякакви спокойни игри и да сложим тотална забрана върху телефоните. Както във всичко в живота, и тук е важен балансът. В откриването на точния баланс, който е по мярка на всяко семейство, се състои истинското майсторство на родителите и това е основното послание, което отправяме към тях. Нашите аплодисменти са именно за тези родители, които са намерили своята балансирана рецепта за хранене и живот. Използвам случая да им благодаря, че я споделиха чрез нашия конкурс и с останалите, защото така създаваме общност, а ние, в Нестле, вярваме, че изграждането на общности от партньори и съмишленици е пътят към постигане на дългосрочен успех за всяка инициатива.

- Като казахте дългосрочен успех, какви дългосрочни цели си поставяте с програмата „Нестле за по-здрави деца,“, част от която е универсалният наръчник „Порция баланс“?

- Голямата ни цел е да помогнем да се случи цялостна промяна на нагласите и на родители, и на учители, и на институции към темата здравословен начин на живот и балансирано хранене, която да доведе до изграждане на трайни навици у децата. Това е маратонско бягане, а не спринт, затова вече години наред се стремим да поддържаме постоянен интерес към темата с разнообразни активности на много фронтове – имаме образователна програма в детските градини и училищата, всяка година правим конкурс и отличаваме най-добре представилите се институции, непрестанно обновяваме полезната информация на нашите сайтове, всяка година допълваме и обогатяваме с нови рецепти и съвети наръчника „Порция баланс“, като миналата година направихме и аудио версия с кулинарни приказки, за да приобщим и хората с нарушено зрение. Тази година с конкурса „Родители, аплодисменти“ искахме да насочим вниманието върху най-важната професия – тази на родителя, и да отдадем заслуженото на неуморните й труженици. Упорство и динамика – това е балансът, който поддържаме – стремим се постоянно да държим темата в полезрението на хората и в същото време да променяме подходите, за да сме им интересни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X