Напишете дума/думи за търсене

Зъбите се мият... преди ядене

Когато се говори за здраве, обикновено и зъб не се обелва за зъбите. Всъщност човек без зъби е инвалид. С увеличаването на продължителността на живота все повече хора правят откритието.

Лошата новина е, че 98 на всеки сто българи в активна възраст имат изваден постоянен зъб и поне един нелекуван кариес. Още по-обезкуражаващи са данните за 260 000 души, върху венците на които няма нищо. Скъпото зъболечение е повече извинение.

В основата е грижата за зъбите. В тази област навлизат не само нови приспособления за добра хигиена, а и изненадващи на пръв поглед препоръки. Като например да си мием зъбите преди хранене, предупреждават в "Дейли мейл" лекари по дентална медицина.

Правилото да се четкат след ядене важи за по-малката част от храната. Със сигурност е оправдано, ако хапките ни не са съдържали киселини, които биха размекнали емайла на зъбите. Но с малката уговорка, че дори тогава е добре зъбите да са измити и преди сядането на масата. Ако в устата бъка от бактерии, те се "хранят" едновременно с нас, размножават се и атакуват не само зъбите - лесно могат да продължат към гърлото и хранопровода. Отделно захарите и бактериите образуват разяждащ зъбите коктейл.

Хората си мислят, че целта на почистването на устата е отстраняването на остатъците от храна, но истинската причина е да се намали нивото на бацилите, обясняват зъболекарите.

Когато става дума за храни, съдържащи киселини, вредата от миенето непосредствено след хранене е най-очевидна. А дори в плодовете - символ на здравословното меню, има натурални киселини. Повечето хора са убедени, че това е причината веднага след ставането от масата да се хванат за четката. Допълнителен аргумент им е, че почти липсват плодове, които не оцветяват зъбите. Така е, наистина, но ще е грешка да почнем ожесточено да търкаме. Защото киселините са размекнали горния слой на зъба и му трябва около час време, за да започне да се възстановява. Четкане в този "карантинен" срок ще създаде трайни поражения, отделно ще фиксира оцветяването.

По същата причина отложете миенето и след чашата вино - в него също има киселини. И също е добре само да изплакнете зъбите, но не и да "жулите" върху уязвимия слой. Изобщо, изплакването на устата е като че ли най-важното средство за хигиена, когато сме в движение. Другото бързо средство за освежаване на устата е дъвката без захар, но не я ползвайте повече от 20 минути.

Все пак най-важният момент за здравето е вечерното миене. И то трябва да се прави винаги със старанието на дебютант. За да се ограничи до минимум враждебното население от микроби в устата преди лягане. Остане ли, цяла нощ ще върши пъкленото си дело.

Друго изненадващо правило е никога да не натискате силно с четката

- якото търкане не е равно на голяма полза, дори да е минал задължителният час време след хранене, съветват стоматолозите. Аргументът им е, че почти няма човек без раничка (поне миниатюрна) в устата или "джобче" на венците. Това дава възможност бактериите да тръгнат по кръвен път и при отслабена имунна система да създадат проблем в отдалечени органи и системи.

Друга причина за съвета да мием кротко е, че грубият натиска с времето може да доведе до отдръпване на венците от основата на зъбите. Същият проблем ще си създадем, ако движим четката с хоризонталното движение напред-назад, вместо с пълноценно  почистващите и в същото време щадящи кръгови движения.

А какво ще кажете за заключението, че редовного почистване на зъбите е част от грижата за сърдечното здраве?

Хората, които мият зъбите си поне два пъти на ден, са в по-малък риск от инфаркт и инсулт, защото с тази хигиенна процедура отстраняват и клас бактерии, които имат отношение към втвърдяването на артериите, твърдят учените. Изследователи са намерили безспорна връзка между заболяванията на венците и атеросклерозата (натрупване на плаки по стените на артерията, което я стеснява). Увреждането на артериите напредва успоредно с клиничната пародонтоза и другите заболявания на венците, които са резултат на действието на микробите в устата. Това е най-убедителното доказателство, че избягването на периодонтални бактериални състояния може да играе роля при предотвратяването на двете сърдечносъдови заболявания, казват специалистите.

Учени и от други области на медицината откриват зависимости между бактериите в устата и хронични тежки заболявания. Затова грижата за зъбите, смятана за периферна и преди всичко козметична грижа, добива стратегическо значение.

Всъщност грижите за зъбите започват още преди да се е родил човек - с начина на живот и храненето на неговата майка от момента на зачеването. Веднага след раждането трябва да започнат и видимите грижи - устата на бебето трябва да се обтрива с разредена кислородна вода. Около 6-ия месец с пробиването на първите долни временни централни резци се включва и бебешката четка за зъби.

До 6 г. зъбите се мият сутрин и вечер с пасти без флуор, а след това грижите са като и при възрастните - редовно миене с правилни движения, така че четката да мине по всички повърхности на зъбите, използване на конци за почистване на междузъбните пространства. Важно е да се почиства и езикът, който заради особената си повърхност задържа остатъци и бактерии. За него са създадени специални четки, но ако човек не разполага с такава, е по-добре да използва за целта четката за зъби, отколкото да подмине езика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X