Напишете дума/думи за търсене

Цветни решения срещу лошо зимно настроение

Сезонът на палтата и ботушите е в разгара си, а почти по нищо не му личи, ако погледнете през прозореца. Снегът е високо в планината, а градският пейзаж предлага гледка в неособено приятните за окото и душата кално сиви краски с мръсно заледени участъци на места. И нищо не е по силите ви да го промени.

Не така стоят нещата у дома. Там сезоните са изцяло във вашето владение и е само въпрос на избор дали ще пуснете зимата да ви разваля настроението и между четирите стени или ще я събуете пред вратата. Защото вкъщи пролетта е подранила. И е пълно с цветен ентусиазъм.

Не е нужно да премебелирате, да хванете четката с боята или ролката с тапетите и да префасонирате дома си кардинално посред зима, и едно кътче стига. При това може да го заредите с ведрост с минимални усилия и собственоръчно изработени детайли.

Диванът е една от най-натоварените зони в къщата. Там семейството отсяда най-често, там подвивате крак за глътка въздух или за няколко страници от любимата си книга. Но той може и повече. Да ви радва всеки път, когато го погледнете. Не бързайте да сваляте скучната дамаска, декорирайте го със свежи възглавници и топчета от вълна за филц.

За облицовка на възглавниците може да използвате безкрайно много текстилни алтернативи – с флорални мотиви, с геометрични форми, дюс. Ако не ви се иска да харчите пари за нови калъфки, използвайте стара или пък не толкова става тениска, пуловер, завесата, която така и не ушихте за прозореца.

Шарените топчета стават бързо с няколко шепи разноцветна непредена вълна, топла вода и сапун. Техниката на изработването е лесна. Вземете малко от филца в ръка, намокрете го и го сапунисайте. След това започнете да го овалвате между дланите си, докато се оформи. Добавете още вода или го потопете в нея, изстискайте леко и продължете с оформянето до момента, в който топчето има добра плътност и размер. Оставете го да изсъхне и го пришийте към възглавницата.

В случай че ви се вижда сложна работата с филца, направете топчетата от плюш или друг плат. За пълнеж използвайте вата или дунапрен. Нужно ви е много малко количество материал, може спокойно да го откраднете и от вътрешността на възглавницата.

През зимата няма как да пришпорите мушкатото да цъфне, само за да угоди на настроението ви, но това не означава, че не може да озарите дома си с цветя. И през този сезон в магазина има богато разнообразие от естествени букети. В краен случай може да заложите на изкуствени, макар и да събират доста прах. А ако идеята с багрите вдъхнови въображението ви да посегне към стените, не го ограничавайте.

Сложете цветята в рамка. Може да освободите временно няколко снимки от задължението да се грижат за колорита на стената. Боядисайте рамките свежо и сложете изрязани хартиени цветя зад стъклото им. Даже и такива от салфетка или мушама ще ви свършат работа.

Цветята не е задължително да са в саксия или ваза. Спокойно ги пуснете да висят и на конец. Може да ги направите сами от всяка цветна хартия. Нарежете я на ленти с дължина около 10 сантиметра, съберете ги в ръка и ги стегнете с конец през средата. Разтворете ги с пръсти и ги намачкайте в желаната форма.

Сега ще кажете, че ви липсва само песента на птичките. За истинските ще трябва да почакате до пролетта. Но не пречи да подготвите почвата или поне стената за скорошното им пристигане. Изрежете ги от хартия, фолио, текстил, каквото имате под ръка. Нужен ви е само шаблон, лепило и малко упражнения с ножицата. А къде да ги сложите? Където ви хрумне, но идеята за над ключа на лампата не е никак лоша. Всеки път, когато се пресягате за светлина, ще го правите с усмивка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X