Напишете дума/думи за търсене

Сега е моментът да се сдобиете с ягоди на терасата си

Висящи и невисящи ягоди няма и понятието е повече свързано с начина на отглеждане, отколокото с биологичните особености на вида или сорта.

Просто има ягоди, които много добре са пригодени за каскадно отглеждане и това ги прави изключително интересни за украса не само на балкони, но и на зимни градини и жилищни помещения, още повече, че те се развиват целогодишно.

Семена от тях може да се намерят навсякъде или почти навсякъде, където се продават семена за цветя. Ако имате вече такива семена, може да се захващате за работа.

Първо осигурете разсад

Може да засеете семената през март, но за да поникнат, трябва да осигурите отопление. Като се има предвид естественото развитие на метеорологичните условия, април ще се окаже по-подходящ.

За нормалното развитие на разсада ще ви трябва добър хранителен субстрат. Може да го приготвите от равни части градинска почва и напълно угнил органичен тор с добавка на малко речен пясък. Ако нямате тази възможност, потърсете подходяща пръст в цветарските магазини. Разсада може да отгледате в сандъче, но преди да насипете в него хранителния субстрат, дренирайте с дребни камъчета и едър пясък.

За да засеете семената, не ги разпръсвайте. След като заравинте повърхността и я притъпчете леко с дъсчица, очертайте редове през 5 см.

По тях се опитайте да положите по-рядко семенцата. Тъй като те са много дребни, покрийте ги с тънък 3-4 мм пласт от смеската и полейте с пулверизатор, за да не ги изровите, ако използвате друго средство.

Грижата за разсада ще се заключава предимно в поддържането на умерена влажност на почвата. Ще трябва да отстраняване и никнещите плевели, особено ако сте употребили оборски тор. Разсадът ще бъде готов за засаждане през май.

Като зелени водопади

Има разлчни начини за каскадно отглеждане на декратвни ягоди. Най-лесно ще ви е да засадите няколко растения в саксия, която да поставите в декоратвина кошничка и така да я окачите на стената или тавана.

Много често като подходящ съд се препоръчва старо буре, по стените на което се пробиват дупки и в тях се посаждат ягодите. Този начин заслужава повече внимание за отглеждане в дворна градина, но малко буренце би свършило работа и на балкона или терасата.

За такива места са подходящи и пластмасови сандъчета. Ако две такива сандъчета доближите по дългата им страна и на мястото на допира им поставите трето, ще получите удобно пирамидално разположение за каскадно отглеждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X