Напишете дума/думи за търсене

Нов метод с лазер лекува пародонтозата

Страшно е, като си помислим, че може да загубим усмивката си, че ще ни е трудно да се храним. Но пародонтитът, както днес се нарича пародонтозата, може да ни го причини. Ние обаче няма да се примирим. Има съвременни методи, които лекуват или поне забавят стъпките на този проблем. Кои са те, обяснява пародонтологът д-р Даниела Николова.

Почистването на зъбния камък и добрата хигиена „стопяват” гингивита

„Пародонтитът е възпалително заболяване, което се причинява от бактерии, но засяга меките тъкани и костта, която поддържа зъбите. Първият етап е гингивитът, при който венците стават подути, зачервени. Обикновено пациентът забелязва кървене”, обяснява д-р Николова. И успокоява, че този процес е обратим, ако правилно се почистят подвенечният и надвенечният камък и това се прави 2-3 пъти годишно, зъбите се четкат с мека четка от венеца надолу, ползва се вода за уста, както и интрадентална четка, която вместо конец прониква в междузъбните пространства.

Лечебната вода за уста след почистване на зъбен камък се ползва за месец. Важно е да съдържа хлорхексидин, който успокоява венците, намалява кървенето и натрупването на нова плака. Има и продукти, които са предназначени специално за профилактика на пародонтит и гингивит. Има и гелове с хлорхексидин, подходящи за по-продължителна употреба. Ако не се почистят добре подвенечните натрупвания, бактериите се размножават, започват да разрушават съединителните връзки и проникват в костта. „Джобовете (разстоянието между венеца и зъба) растат в дълбочина надолу и в долната част се заселват друг тип бактерии, които са по-устойчиви на лечение, антибиотици и почистване и организмът се справя по-трудно с тях”, казва д-р Николова.

Важно е да се знае, че венците на пушачи с гингивит кървят по-малко, но това е лъжлива картина. При тях проблемът напредва по-бързо и организмът няма тази защитна функция, каквато имат непушачите.

Лечението с лазер дава добър ефект

Пародонтитът е 3 вида. Първият е, когато има до 25-30% загуба от костта, която поддържа корените. При средния по сила има до 50% загуба от костта, а когато е над 50%, се говори за тежък пародонтит. Когато проблемът е преминал в дълбоките слоеве, най-важното е да се отстранят гранулациите. Това е възпалителна тъкан, която започва да расте в джобовете, т.е. зъбният камък разрушава костта, прави джоб, там започва да расте възпалителна тъкан, и то по-бързо от нормалната, и в растежа си разрушава околните тъкани.

Почистването става с лазер, като в джоба се вкарва стъклено лазерно влакно, гранулациите изгарят и организмът ги изхвърля. Лазерната светлина води до стерилизация на околните тъкани и ги стимулира да растат по-бързо. Не се образува нова кост, а заздравява джобът. Нужна ли е нова кост, обикновено се поставя изкуствена чрез операция във всеки зъб. Тя е като сол, която в джоба служи за матрица, през която проникват клетките на костта и се задържат. И така костта се стимулира да расте.

Когато зъбите се разклатят, може да се стабилизират с пародонтални шини, които се залепят със специален тънък конец по вътрешната страна на зъбите. Той не се вижда и не пречи. Поставянето на импланти е крайният етап, при който естествените зъби са вече загубени. Тогава се слага изкуствен метален корен в костта на всеки зъб. Ако костта не достига, може да се имплантира нова и да се постави един зъб или цяла челюст и отгоре - мост. Важно е да няма активни джобове, кървящи венци, захапката да е регулирана, защото неправилната захапка също е предпоставка за пародонтит.

Д-р Николова е завършила Стоматологичнния факултет при Медицинския университет в София през 2009 г. Има специализации в областта на пародонтологията и естетичното пародонтално лечение, както и периохирургия. Преминала е курсове при известните пародонтолози проф. Данан и проф. Садун от Франция, както и в Ипсуич, Англия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X