Напишете дума/думи за търсене

Може ли да имаме перфектна усмивка без брекети

Всеки мечтае да има красива усмивка, която разкрива изящни бели зъби. Но когато това не е даденост, може да дойде помощта на денталната медицина. Кога се налага ортодонтско лечение и какви възможности се предлагат днес, обяснява д-р Надежда Буйкова.

Правилната захапка носи красота, но и улеснява храненето
Целта на ортодонтското лечение е не само красива усмивка и прави зъби, но и функционална захапка. Тя дава възможност за по-лесно дъвчене и говорене. Дефекти, които се откриват рано често може да се лекуват чрез упражнения. Те са свързани с нормалното развитие и равновесие на мускулите на лицето - език, бузи, кръгов мускул на лицето и т.н. Ранната загуба на млечен зъб може да доведе до липса на достатъчно място за пробива на постоянните зъби. Чрез използването на местопазител (приспособление, което пази мястото до пробиването на постоянния зъб) може да се предотврати последващо неправилно подреждане на зъбите.

Първият преглед на детето при ортодонт трябва да бъде на 7 години
Тогава са поникнали първите постоянни кътници, които осигуряват захапката в задната част. При смяната на млечните зъби най-често се използват снемаеми апарати, изработени от цветна пластмаса и специална тел. С тях може да се влияе върху нарастването на челюстите, тонуса на лицевите мускули и захапката. Правилното развитие на челюстта може да попречи на струпването на новопробиващите постоянни зъби и да предотврати нуждата от последващо вадене поради липса на място.
След пробива на всички постоянни зъби завършва и основното развитие на челюстите. Оттук нататък се действа основно върху положението на зъбите и лечението се провежда с брекети.

Освен традиционните брекети все по-популярни са и самолигиращите
Тяхната уникалност е в начина, по който задържат дъгата - чрез специален плъзгащ механизъм. Благодарение на това триенето между дъгата и брекета е сведено до минимум, което позволява по-бързо и комфортно преместване на зъбите. Може да се използват керамични брекети, които са близки до цвета на зъбите, или прозрачни сапфирени брекети.

Последно поколение брекети са Insignia
Те са индивидулно проектирани за всеки отделен зъб. С висока резолюция се сканира стоматологичният отпечатък и се създава 3D виртуален модел. Във всеки брекет е заложена информация с колко градуса и накъде да се премести съответният зъб. Изработват се дъги в зависимост от анатомията на пациента, както и от плана на лечение. Изчислява се точното място на залепване на брекетите и се захващат със специални позиционери върху зъбите.

Лечението с Invisalign и OrthoCaps се провежда с прозрачни, почти незабележими снемаеми шини (алайнери). След първоначалния преглед се вземат отпечатъци, които се сканират и по тях се изработва 3D компютърен модел на зъбите, върху който може да се види виртуално крайният резултат и периодът на лечение. Кое е най-подходящото лечение определя ортодонтът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X