Напишете дума/думи за търсене

Какво говорят любимите ни сериали за нас?

Сериали, възвеличаващи жената, която е и майка, и съпруга, и гради кариера като „Добрата съпруга“. Логично те привличат повече женска публика, но не толкова защото ни показват, че е възможно да се справиш с всичко, защото това го виждаме и сами в личния си живот. По-скоро подобни сериали според психолозите ни вдъхват кураж, че всеки може да се справи с трудностите, провалите, неприятните и унизителни моменти в живота си и да продължи напред. Защото когато се изявяваш на няколко поприща, трудностите и проблемите се увеличават многократно и трябва да си подготвен за тях.

Политически сериали, такива за тайните служби или големите институции като Homeland (Вътрешна сигурност) и Scandal – според тв специалистите такива сериали винаги ще са на върха по класациите за най-гледани. И то не само защото живеейки в съвременния свят, хората се страхуват от войни, терористи и атаки. Според психолозите много от хората използват тези сериали като източник на информация за света около себе си. Някои се чувстват толкова объркани в непрекъснатия поток от информация, от противоречиви тези, че имат нужда от по-достъпен и лесен начин на излагане на тайните връзки, с които е съшито обществото ни. А дали сериалите са правдоподобен източник е съвсем друг въпрос.

Сериалите за приятелки като „Сексът и градът“ или Mistresses („Любовни авантюри“). Макар и на пръв поглед това да са сериали за търсенето на любовта, всъщност са много повече сериали за приятелството, което оцелява въпреки всичко. Именно заради това психолозите смятат, че са толкова важни за нас – защото ни показват, че дори и връзките с противоположния пол да рухват, всичко ще бъде наред, когато имаме до себе си своите приятели.

Сериалите за свръхестествени явления като „Свръхестествено“, „Дневниците на вампира“ или „Истинска кръв“. Те задоволяват необходимостта ни да вярваме, че има нещо повече от света, който ни заобикаля, че има и други измерения и други същества. Според психолозите това е подсъзнателно свързано със страховете ни от смъртта и незнанието какво ще ни се случи след това. Освен това този тип сериали, както и хорърите като „American Horror Story“, ни дават възможността да играем със страха си и да извличаме удоволствие от него. Точно като дете, което хем го е страх, но хем поглежда в гардероба да види дали няма чудовище вътре.

Екшън сериалите като „Отмъщението“ – освен че ни дават нужната доза адреналин, която понякога ни липсва, тези сериали ни носят и убедеността, че и най-малкият и слаб човек може да стане силен с правилната подготовка и отдаденост. Освен това ни носят (може би измамната) сигурност, че някой ден хората, които са ни наранили, ще бъдат наказани за това.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X