Напишете дума/думи за търсене

Епичен финал на “Игра на тронове” - Джон Сноу убива Денерис

“Златната кокошка” Джордж Мартин отдавна е готов със своя финал, но

държи феновете под напрежение

Създателите на хитовия сериал ще “посекат” възможно най-много герои в “най-кървавия сезон”

Спасителят. Азор Ахай - възкръснал, роден под огнена звезда, запалва меча си Светлоносец, като пронизва с него сърцето на любимата жена и така сразява надвисналото зло. Край.

Древното пророчество се сбъдва. Джон Сноу, като “Принца, който ни бе обещан”, убива Денерис Таргариен - родена в огън и изтъкана от него, за да спре Краля на нощта и неговите Бели бродници.

Ето това би бил епичен финал на тв феномена “Игра на тронове”, чийто осми и последен сезон екзалтира феновете до краен предел. Именно такъв завършек прогнозират някои от най-заклетите почитатели, запознати в дълбочина със света от “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин.

За тяхно съжаление писателят спря да захранва фантазиите им, като отлага слагането на последната точка на “Песента” със седмата книга “Мечта за пролет”. Дори

обещаваната от осем години насам шеста книга

- “Ветровете на зимата”, няма да излезе, преди HBO да осигури на зрителите сбогуване с героите от Вестерос.

Така, вместо да даде на читателите си това, от което неистово се нуждаят, Мартин ги залъга с друга творба през 2018 година - “Огън и кръв”. Това са само 700 страници, в които се разказва историята на Дома Таргариен 300 години преди случващото се в “Игра на тронове”.

Хитър, но и разочароващ ход. Едни оправдават автора за забавянето на последните два тома с това, че очакванията към него за финала на сагата са извънмерни и той не желае да бърза. Други смятат, че Мартин се е изгубил в своя собствен свят, разгърнал се в безбрежни ширини, и не може да завърши задоволително за самия себе си всички сюжетни линии и да даде подобаващ край на многото си герои. Особено като се имат предвид хилядите варианти и теории за развоя на събитията, които феновете бълват всеки ден в мрежата и които той в крайна сметка трябва да изненада.

“От години се боря с шестата книга - споделял е Мартин. - Това не e просто роман, а дузина романи в еднo. Така че съм изправен пред изумително трудна задача. За разлика от нея “Огън и кръв” е много по-проста.”

Извиненията му обаче не могат да убедят тези, които са далеч по-практични и виждат в забавянето на “Ветровете на зимата” и “Мечта за пролет” само едно - първата отдавна е готова, а втората - почти, но парите са си пари.

Действително писателят още от 2012 г. обявява, че е завършил всички глави от шестата книга и смята, че тя ще излезе през 2014 г. Но не...

Да не забравяме, че все пак Мартин има солидно финансово оправдание за това кротко да изгледа заедно с целия свят и последния епизод от осмия сезон на “Игра на тронове”, преди да даде на отчаяните си почитатели своя край.

Естествено, писателят е информирал продуцентите как приключва всичко според неговото виждане, но това не дава гаранции, че тв поредицата ще го заимства напълно. Даже напротив. Създателите на сериала Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс винаги се стремят да изненадат дори най-подготвените.

И все пак не би било добре за тях черно на бяло вече да има един готов финал. Затова няма как Мартин да не изчака и да не се съобрази с продуцентите, след като именно тв поредицата го направи мултимилионер.

С отлагането на развръзката на “Песента” обаче писателят буквално влудява голяма част от феновете си, които наистина се гневят, че се занимава със странични подистории и предистории, генератори на още и още приходи. Мартин налива масло в огъня и като казва, че

“Зимата не е единствената, която идва”.

Да. От HBO не смятат да оставят “златната кокошка” току-така, още има потенциал да “снася” рейтингови “яйца”. Вече е дадена зелена светлина на екранизация на предисторията на кървавата сага. Зрителите ще бъдат върнати 1000 години преди случващото се в “Песен за огън и лед” - тогава, когато е настъпила Дългата нощ.

Преди това обаче трябва да видим изхода на “Игра на тронове”. Кой ще седне на Железния трон? И още по-важното - кой как ще загине? Защото продуцентите намекнаха, че ще “избият” възможно най-много любимци.

Естествено, всички се вълнуват най-вече от съдбата на Джон Сноу и Денерис Таргариен, които в седми сезон тъкмо се откриха един друг и като мъж и жена, и като съюзници, и като роднини.

Определено малцина очакват единият да отнеме живота на другия и тъкмо подобен финал би изумил. За шокиращ завършек предупреждава и актрисата Мейси Уилямс, която играе Аря Старк. В интервю тя признава: “Не мисля, че някой ще бъде доволен, когато сериалът приключи”.

Възможно е Джон, който всъщност вече се оказа Егон Таргариен, да се окаже и митичният герой Азор Ахай. Все пак Мелисандра видя именно в него “Принца, който ни бе обещан”. Така, за да изпълни пророчеството и да срази Кралят на нощта, Джон ще трябва да прониже сърцето на своята любима Денерис, Майката на дракони, за да възпламени меча си, който ще абсорбира огнената й душа.

Твърде вероятно е обаче самият Сноу да падне в битката с опасния враг, след като язди дракон, убие Краля на нощта и вече знае, че всъщност не е копеле, а наследник на Таргариен и Денерис му е леля.

Гибелта му би могла да бъде онова - “горчивото”, за което Мартин е намеквал в миналото. Войната срещу Белите бродници ще бъде спечелена, но Джон Сноу ще бъде мъртъв.

Тогава в руините на Вестерос Денерис ще прозре, че не иска такъв свят за своето... неродено дете. Тя ще унищожи Железния трон и ще обяви намеренията си да изгради ново общество. О, да.

Денерис ще

има дете от Сноу.

Нали не мислите, че в предходния сезон случайно стана ясно как тя не е способна да се сдобие със свои наследници чрез нейните думи: “Драконите са мои деца. Те са единствените деца, които някога ще имам”. Очевадно подвеждане, но и подсказка. Защо пък чудото да не е възможно?! А рожба на Денерис и Джон гарантира продължаването на линията на Таргариен.

Относно другите. Церсей ще падне - това е почти сигурно. Над нея също тегне застрашително пророчество. Маги Жабата беше категорична - тя “ще се омъжи за крал, ще има три деца и ще ги гледа как умират, а след това ще умре от ръката на брат си”. Вероятността Тирион да я убие е твърде банална и скучна. Шансът братът любовник Джейми, Кралеубиеца, да го направи е предвидим. Именно, защото на този етап той не изглежда способен и затова е идеален да се сдобие и с прозвището Сестреубиец.

Възможно е обаче Церсей да загине от ръката на Аря Старк, която е подчертала дебело нейното име в своя списък на възмездието. Като безликата тя би могла да използва лицето на някои от братята Ланистър, за да убие Церсей.

Като нищо накрая ще се окаже, че пък клетият Бран Старк всъщност е безмилостният кукловод, отговорен за целия хаос във Вестерос. Една от най-тиражираните теории е, че всъщност Бран е Краля на нощта. Като Варг той вижда всичко по всяко време и присъства физически във виденията си.

Дали пък Бран не е опитал да влезе в ума на 13-ия Командир на Нощната стража, когото Децата на гората превръщат в Краля на нощта, за да се опита да ги убеди, че създаването на Белите бродници е катастрофално хрумване.

Проваляйки се, той става жертва на магията и остава затворен в тялото на злото завинаги. Тук обаче нещо куца - защо Варг, който вижда и знае всичко, ще позволи това да стане? Баба Нан разказва на Бран в страховитите си истории за деца, че “Краля на нощта не е Болтън или някой друг незначителен знаменосец от Севера, а брат на самия крал”. Това на свой ред означава, че заплахата, която настъпва със зимата е Старк от Зимен хребет.

Триокият гарван вече е казвал, че случилото се не може да бъде променено, но пък младият Старк вече провери способността си да влияе на събитията от миналото чрез ситуация с неговия приятел и закрилник Ходор.

Може би все пак Бран е провокирал серия от други събития, довели до настоящата действителност в “Песен за огън и лед”. Ами ако е подлудил Ерис Таргариен, който може би е чувал именно неговия глас от бъдещето? Какво бе повтарял Лудия крал, когото Джейми Ланистър убива, за да спаси Кралски чертог, а после Робърт Баратеон да се качи на трона?! О, да, крещял е:

“Изгорете

ги всичките”

Не падаха ли така Белите бродници?!

Мнозина смятат, че все пак Бран също ще падне в Голямата битка като много други. Всъщност сблъсъкът с Краля на нощта ще бъде истински епичен и зрелищен, сниман цели 55 дни.

Теоретиците са най-пестеливи относно евентуалния край на Тирион Ланистър (или Таргариен), Аря и Санса Старк, които може би имат най-големи шансове да преживеят войната. Но кой знае? Актрисата Софи Търнър (Санса) каза, че определено финалът на “Игра на тронове” ще бъде “най-кървавият досега”.

“Актьорите бяха поразени не само от това, че героите им ще умрат, но и от това как ще срещнат смъртта си”.

Това обяви Франческа Орси, старши вицепрезидент на медийната компания HBO. След като членовете на снимачните екипи се запознали със сценария на осми сезон, те аплодирали прочетеното 20 минути през сълзи. Как ли ще се простят със сагата зрителите? Навярно ще се тешат с предисторията и ще очакват последната дума на Джордж Мартин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X