Напишете дума/думи за търсене

Плажни здравни неприятности

Щеше да е чудесно, ако лятото беше само слънце, пясък, море и цветни коктейли. За съжаление най-топлият сезон предлага в менюто си и разни досадни заболявания, които обаче може да избегнете при добро желание и предвидливост.

Топлинен и слънчев удар

Първите за годината интензивни плажни удоволствия често са съпроводени от главоболие, тежест в гърдите, сухота в устата, смущения в зрението – всичко това са знаци, че незабавно трябва да отидете на сянка. В по-тежките случаи може да се появи висока температура, повръщане, сърцебиене, световъртеж. Ако не прекратите навреме излагането на слънце, има риск от припадък. Причината е прякото въздействие на слънчевите лъчи върху главата, а също и общото прегряване на организма. Топлинен удар може да получите и в облачно време при висока температура и висока влажност на въздуха. Прегряването на тялото може да е предизвикано от дрехи от изкуствена материя, обезводняване, спорт, тежка физическа работа.

Как да действате? В горещините пийте много вода – като се изпарява от повърхността на тялото, водата отнема излишната топлина. Ако ви предстои да изкарате продължителен период на слънце, непременно си сложете шапка, но внимавайте да не в прекалено стегната около главата. Носете дрехи от естествени материи – памук, лен, вискоза. При първите признаци на прегряване веднага отидете на сянка или влезте в прохладно помещение, разкопчайте тесните дрехи и пийнете вода или подсладен чай. Може да направите студен компрес на челото и скалпа. Ако симптомите продължават да се влошават, непременно се обърнете към спешна медицинска помощ.

Стомашно-чревни инфекции

Доста неприятен спътник на морската ваканция, съпроводен с повръщане, диария, стомашни болки, повишена температура, понякога и обезводняване. Причина за стомашните проблеми най-често са вируси и бактерии. Най-уязвими са децата между 1 и 7 години, но и възрастните боледуват често. При децата има риск от усложнения заради обезводняването на организма.

Как да действате? Може да се заразите с инфекцията чрез водата, мръсни ръце, недобре измити хранителни продукти, играчки, предмети от бита. Източник на зараза може да са и продукти с недостатъчна термична обработка. Затова докато сте на почивка, съблюдавайте строго правилата за хигиена и бъдете внимателни с храната, която консумирате. При първите симптоми е добре да приемате „Ентерол”, а основната ви задача е да не допуснете обезводняване – затова дори и да ви е зле на стомаха, пийте много вода. Ако инфекцията засегне дете, най-добре потърсете лекарска помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X