Напишете дума/думи за търсене

Хидратираща козметика за различни типове кожа

Една от най-разпространените beauty заблуди е, че кожата ни няма нужда от хидратация. Вторият капан е идеята, че хидратиращите продукти са универсални. Нищо подобно! Всеки организъм има нужда от интензивна хидратация, но един и същ овлажняващ продукт за някои може да е ефикасен, а за други – безполезен или направо вреден. Основното правило при избор е да съобразим със собствения си тип кожа. Има четири типа кожа: суха, мазна, комбинирана и нормална, като всяка от тях може да бъде и чувствителна. За да определите своя тип, е необходимо няколко дни да наблюдавате кожата си как реагира на козметика, измиване и други външни дразнители.

Суха кожа

Ако имате суха кожа, значи сте сред късметлиите – тя предизвиква най-малко проблеми и обикновено изглежда матова и нежна. Но не се отпускайте, тъй като именно този тип се нуждае от най-интензивна хидратация след 25 години, когато се появява риск от преждевременно състаряване. Младите жени със суха кожа трябва всеки ден да ползват овлажняващ крем (може и във вид на емулсия), съдържащ витамини и масла (от маслина, кайсия, жожоба). През нощта се спрете на дълбоко подхранващ крем. Ако сте над 30, в състава на крема ви трябва да присъстват витамини А и С, които ще ви помогнат да предотвратите появата на бръчки. След 40 подхождайте още по-сериозно към въпроса – най-добрите хидратиращи продукти за вас са с натурални масла (от праскова, карите, гроздови семена), еластин, колаген и екстракт от плацента.

Мазна кожа

Притежателките й трябва постоянно да се борят с мазния блясък на лицето, разширените пори, зачервяванията и възпаленията. Плюсът е по-късната поява на бръчки. Основна заблуда е, че мазната кожа не се нуждае от хидратация. Овлажняващите продукти за този тип кожа е добре да съдържат масло от чаено дърво (тушира лъскавината), смрадлика (срещу възпаления), ветивер (срещу акне). Важен елемент е витамин Е, който има противовъзпалително действие и придава сияние на лицето.

Комбинирана кожа

Това е най-разпространеният тип – характеризира се в неравномерно разпределение на мазнината и влагата в кожата. Обикновено около носа и челото кожата е мазна, а по бузите – суха. В този случай е най-добре да се спрете на специален крем за комбинирана кожа или на стандартен крем за мазна кожа, който обаче не включва в състава си масла.

Нормална кожа

Обичайно тя не създава проблеми, но след 30 е важно внимателно да подбирате козметиката за нея. Неправилно ще е да я овлажнявате както с тежки, мазни кремове, съдържащи много масла, така и с леки гелове без подхранващи вещества. Най-добре е да се спрете на продукти със съдържание на колаген.

Чувствителна кожа

Всеки тип кожа може да бъде и чувствителна – причината е в неблагоприятните екологични условия или неправилните грижи. Ще разберете, че кожата ви е чувствителна по това, че реагира болезнено на измиване с вода, на козметика и промени в температурата. В резултат на дразненията се появяват зачервявания, раздразнения, възпаления. Идеалният продукт за проблемна или чувствителна кожа е без аромати, съдържа витамини и меки хидратиращи компоненти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X