Напишете дума/думи за търсене

Особености при избора на козметик

Да си избереш специалист козметик е почти толкова важно, колкото да подбереш добър лекар. Изборът се усложнява от факта, че диплома за козметик се придобива само след няколкомесечно обучение, а щетите може да бъдат сериозни – както върху красотата, така и върху здравето ви.

Първите козметици се появяват с Древна Гърция през 5 век пр.н.е. – те били специално обучени роби, които правели масажи на своите господари, собственоръчно приготвяли козметичните средства, и също влизали в ролята на гримьори. Днес обаче трябва да се съобразим с множество фактори, най-важният сред които е образованието. Специалистите съветват, когато си избираме козметик, той да бъде дерматолог, специализирал козметика. Той не просто ще потуши следствията от някакъв проблем, но и ще открие и изкорени причината. Например, акнето може да възникне заради хормонални изменения, затова е по-добре да се лекува в клиника, а не в козметичен салон. В медицинския център работят тесни специалисти, към които дерматологът може да ви изпрати при нужда. Известно е, че кожата е един от първите органи в тялото ни, които сигнализират за здравословни проблеми, така че трябва да подхождаме отговорно. Имайте предвид, че в козметичната сфера е нужен поне 5-годишен опит, затова се отнасяйте с повишено внимание към специалисти, които практикуват отскоро. Може да им се доверите, но за по-безобидни процедури.

Когато посещавате за първи път специалист козметолог, независимо от препоръките, започнете с някаква невинна, неинванзивна процедура. Например, помолете да ви направи маска или криомасаж. Ако усетите, че масажира лицето ви неуверено, не го почиства добре, а след процедурата ви се появят възпаления, то в никакъв случай не го посещавайте отново.

Отношение към клиента

Козметиците могат да се разделят на три категории: такива, които наистина искат да ви помогнат; такива, които предлагат някакво ноу-хау или нови уреди, но не лекуват проблема в дълбочина; и трета група – на които им е все едно. Специалистите от първата група ще се заинтересуват от здравето ви, ако е необходимо ще направят изследвания. Тези от втората група ще ви предлагат скъпоструващи процедури и козметични средства. Третите няма да ви задават въпроси за здравето, нито ще се опитват да ви убедят да пробвате нови технологии, а просто ще ви попитат какво желаете от списъка с услуги.

Важно е да знаете, че ако попаднете на дерматолог, който се опитва да ви изплаши или ви убеждава веднага да си направите някаква по-сериозна интервенция (например, ботокс) – той по всяка вероятност е шарлатанин. И не на последно място, доверете се на интуицията и вътрешните си симпатии – ако ви харесва човекът, ако кабинетът е чист и обстановката като цяло ви вдъхва доверие – значи може би сте попаднали на вашия специалист.

Внимание!

Прекратете всякакви отношения с козметика, ако:

1. Без да разгледа детайлно проблема ви, назначи веднага скъпоструващи процедури (още при първата ви среща).

2. Заставя ви да започнете курс от процедури незабавно, като се мотивира, че той е специалист от висока класа, при когото се чака много и е трудно да се запише час.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X