Напишете дума/думи за търсене

Нови терапии удължават 3 пъти живота при рак на белия дроб

Нови таргетни терапии доказано удължават продължителността на живота повече от 3 пъти в сравнение с класическото химиолечение при хора с недребноклетъчен рак на белия дроб с EGFR мутации. Ракът на белия дроб е най-честият карцином при двата пола, взети заедно. А недребноклетъчният белодробен карцином със своите 80-85% от случаите е

най-често срещаната форма на рак на белия дроб

Според приключило през март проучване в 10 държави приблизително 1 от 4 пациенти с потвърдени EGFR мутации не получават най-съвременното лечение. България не е включена в проучването, но по неофициални данни у нас 1 от 5 онкоболни с такива мутации не стига до прицелна терапия. Част от случаите не са подходящи за терапията по медицински съображения, но по-често причините са организационни и финансови. Това обясни доц. Димитър Калев, ръководител на Клиниката по медицинска онкология в унверситетската болница “Св. Марина”- Варна. Според него при наличието на модерна терапия на всеки, за когото това лечение е подходящо, то трябва да бъде осигурено. Средната цена на една прицелна терапия при този вид карцином е между 4 и 6 хиляди лева на месец, а минималният срок за приложението й - 3 месеца. При възможност за прилагането й

моралният избор е да не се назначават остарели терапии

с по-малък ефект, смята доц. Калев. Като парадокс на българското здравеопазване, непознат другаде по света, онкологът сочи факта, че тестовете за мутациите не се поемат от здравната каса, а ги осигуряват фармацевтични фирми.

Въпросните маркери представляват специфични мутации в онкогени, свързани с рецептора на епидермалния растежен фактор.

Проучването насочва вниманието към нуждата да се вземат предвид резултатите от EGFR изследването преди започване на лечението.

Това според ръководителя на проучването - д-р Джеймс Спайсер от Кингс колидж в Лондон, ще даде възможност всеки пациент с недребноклетъчен карцином на белия дроб да получи подходящата терапия за конкретния специфичен вид карцином.

У нас ракът на белия дроб се диагностицира по-късно, отколкото в Европа и Северна Америка.

Вероятно заради по-ниска здравна култура и пренебрежение към ранните признаци за проблем с дробовете. Започването на лечение в напредналите трети и четвърти стадий обаче намалява значително терапевтичните възможности. Мъжете са малко повече от пациентите с тази диагноза.

По-често боледуват пушачите. А най-узвими са хората между 55 и 75 г. Ежегоден скрининг със скенер на гръдния кош в тази възраст намалява с около 33% смъртността, но е прекалено скъп и малко държави могат да си го позволят, обясни доц. Калев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X