Напишете дума/думи за търсене

Николай Георгиев: Яйца - само до обяд

Актьорът и съпругата му практикуват и преподават йога. Хранят се здравословно, пречистват си масло на парна баня

Хладилникът трябва да е празен. Има хора, чиито хладилници са задръстени с години. Затова и телата са им задръстени, всичко им е задръстено, а те са мудни и тежки. Така смята актьорът Николай Георгиев, който практикува и преподава йога от няколко години. “С годините ще стане ясно, че малкото е достатъчно. Тялото е леко, можеш без проблем да го движиш наляво-надясно, подобно на чанта. С годините, когато човек остарява, чантата трябва да е по-лека. Така е и с тялото”, казва той.

В неговия хладилник има само лимони,

защото е добре денят да започне с чаша-две вода с изцеден лимонов сок, за да се алкализира организмът. После обаче устата трябва да се изплакне добре, защото лимонът е вреден за зъбите.

Понякога в хладилника на Николай Георгиев има и масло, което със съпругата му Славина си пречистват на парна баня. Топи се, отпенва се и остава само качествената мазнина. Така се получава така нареченото гхи – индийското пречистено масло, което може да се намери готово и по магазините. “В момента имаме и праскови. Като всеки плод, те се консумират на гладно. Това, че са нетрайни, е страхотно. Ако една храна не се разваля – изхвърлете я веднага. Единствената вечна храна е медът. Бащата на Славина се занимава с пчеларство и, за щастие, имаме предостатъчно”, казва актьорът. Съпругата му също се занимава с йога вече 10 г. и дори наскоро специализирала йога за деца.

Вкъщи готвят и двамата. Тя го научила на много неща, той пък ѝ разкрил красотата на българската кухня, която досега не била приготвяла. Семейството има къща в Стара планина, където в стара плевня са направили зала за йога. Сутрин Славина става, обира коприва от двора и прави супа на сина им Теодор. Яйца вземат от съседките, които гледат кокошки. “Добре е яйцата да се консумират до обяд. Следобед те не се усвояват така добре от организма, трупат се и се развалят в тялото”, казва Георгиев.

Той не си налага строги правила в храненето. Яде каквото тялото му само поиска. Така по естествен път спрял месото. “Всичко идва от йога практиките. Тялото е най-интелигентната система, която Вселената е създала – не човешкият ум, а тялото. У него се заражда буквално чувство за това какво иска да яде. Впоследствие това чувство се предава на ума. Моето тяло просто изхвърли месото, което е много добре, защото след определена възраст то е много тежка храна. Ако човек иска да остане жизнен, трябва да го спре. Иначе

енергията на тялото изчезва, за да смелиш една пържола”,

казва актьорът.

С философията на йога той се запознал още като студент, когато изучавал източна философия. Желанието да се възползва от физическите ѝ аспекти дошло като прозрение около 40-ата му година. “Докато човек е млад, той е арогантен, защото се справя с всичко – с ядене, пиене. С времето тези качества отслабват, а тази арогантност се превръща в тъга по онзи велик ум и тяло, които издържаха на всичко. Затова трябва физически да задвижваш в дълбочина енергията на тялото. Проблемът е, че трябва да започнеш да го правиш. Не само да го знаеш и четеш”, казва актьорът. Той практикува йога всеки ден. Освен това ходи в планината и е в перфектна форма, както зрителите видяха по време на шоуто на Нова тв “И аз го мога”, където Георгиев изпълняваше различни предизвикателства. Според него коремната преса, която се практикува масово от миналия век, е неправилно действие, защото изгаря само подкожните мазнини, а йога стяга тялото от вътре навън.

“Изгражда коремните мускули в дълбочина. Ставаш силен вътре в себе си. Това се отразява и на повърхността. Практиката нормализира и обмяната на веществата чрез работа върху жлезите. Отделят се хормони, които се грижат за храната – да я смелят добре, да я осмислят, за да може да вземеш най-доброто от нея. Защото храната, която остава необменена в тялото, се трупа и започва да гние”, обяснява той. Именно затова се опитва да възпита хората около себе си, че хладилникът трябва да е празен и че понякога е по-добре да останеш леко гладен, отколкото на всяка цена да поемаш, и то вредни храни.

В момента актьорът и семейството му са на вилата си в планината, където той може би вече е сготвил постен грах, кьопоолу, пържени чушки с яйце и сирене.

“Месоядните са хора без въображение,

те режат нещо и го хвърлят на скарата. Докато хората, които не ядат месо, трябва да дозират правилно подправки, да сварят, да задушат. Те имат много по-богато въображение по отношение на храната”, смята Георгиев и прилага своето, когато готви за семейството си. Редуцира само млечните храни, особено през зимата, когато всеки човек се движи по-малко. “От тях човек не просто пълнее, а става мазничък. Млечната среда е основата за развитие на бактерии и вируси. Лимонът е храната, която при правилна употреба пречиства тази млечна среда”, обяснява Николай Георгиев и за финал напомня, че йогата не е панацея. Няма хапче, с което изведнъж да се почувстваме във форма - иска се много работа и практика всеки ден.

РЕЦЕПТАТА НА НИКОЛАЙ

Ориз басмати с лимон и риба тон

Може да се приготви и със сьомга

Необходими продукти:

Няколко зрънца черен синап, масло (най-добре да е пречистеното гхи), куркума, ориз басмати, вода, сол на вкус, консерва риба тон (или пушена сьомга)

Начин на приготвяне:

Запържваме синапа в разтопеното масло, докато зрънцата заподскачат в тенджерата. Добавяме куркумата и разбъркваме.

Сипваме ориза и наливаме вода в съотношение 1:3 или 1:4.

Оставяме да се готви 10 мин, без да отхлупваме капака на съда. Добавяме настъргана лимонова кора или лимон на малки парченца.

Сервираме ориза смесен с консерва риба тон, пушена сьомга или като гарнитура към запечено филе от бяла риба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X