Напишете дума/думи за търсене

Пет тренда от Седмицата на модата в Париж

Дизайнери показаха колекциите си за сезон пролет-лято 2016 година

Най-влиятелни хора в модната индустрия се събраха в Париж, за да разберат какво са подготвили големите дизайнери за пролетта и лятото през 2016 година.

Всъщност Седмицата на модата в Париж, която започна в четвъртък, е последното голямо модно събитие, в което дизайнерите дават своята заявка за актуалните трендове догодина. Преди това бяха модните седмици в Ню Йорк, Лондон и Милано.

Това е списък с пет от тенденциите, които се откроиха по време на ревютата в Париж и ви гарантират добър външен вид.

Къс пуловер в плетка английски ластик

Модел дефилира с къс пуловер от последната колекция на “Диор”.
Модел дефилира с къс пуловер от последната колекция на “Диор”.

Английският ластик е двулицева, пухкава и много обемна плетка, заради която последната колекция на “Диор” постигна феноменален успех.

Белгийският дизайнер Раф Симонс, който от 3 години отговаря за женските дрехи на френската модна къща (зае мястото на Джон Галиано, който бе отстранен заради расистки изказвания), ги представи на ревю в Париж в петък. Подиумът бе построен в един от символите на града - Лувъра, покрит с 400 000 делфиниума.

Цялото ревю мина в стила, с който навремето самият Кристиан Диор влезе в историята на модата – ню лук (“нов стил”). Това са модели, които днес се определят като класика, но през 50-те години са се считали за революционно нови и сензационни.

Ню лук се отличава с къси жакети и блузи, закръглена кройка на раменете, тясна талия и широки поли до прасеца – всичко, което присъства и последната колекция за топло време на бранда.

Всъщност късите пуловери – тези, които са икономични откъм плата, са много характерни за т.нар. следвоенна мода (дрехите след Втората световна война), които навремето Диор решава да компенсира с бухнали кройки. Актуални са и днес.

Ресни

Ресните върху дрехите, чантите и обувките са един от най-забележителните елементи в облеклото този сезон. И американският дизайнер от тайвански произход Александър Уанг направи така, че за тях ще се говори и през пролетта и лятото на 2016 година.

Александър Уанг показа колекция в бяло. Чантата е с ресни до земята.
Александър Уанг показа колекция в бяло. Чантата е с ресни до земята.

Той показа последната си колекция за френската модна къща “Баленсиага” в Париж, която бе изцяло в бяло и слонова кост с ресни и пера. След ревюто, с което се прекратява договорът между луксозния бранд и Уанг, той каза пред публиката, че се чувства като в последния ден на училище, т.е. дал е всичко, на което способен, но отсега нататък ще се доказва сам.

Моделите, които представи, бяха прозрачни рокли, широки клошпанталони до земята, палта с метални тик-так копчета, които той комбинира с чехли с тънка подметка, които много приличат на онези от хотелите, но от дантела.

Волани

Воланите върху дрехите се очертава да имат голям успех следващия топъл сезон. Те са скроени от кръгла форма парчета плат, които могат да се пришият към ръбове, ръкави, подгъви, без да е нужно да се накъдрят допълнително.

Воланите по полите и роклите ще са тренд през 2016 г., според Оливър Рустинг
Воланите по полите и роклите ще са тренд през 2016 г., според Оливър Рустинг

Това показа в Париж Оливър Рустинг за “Балмен”. Тридесетгодишният френски дизайнер прави дрехи за модната къща от 4 години и с помощта на социалните мрежи я направи още по-предпочитана сред звездите. Няколко селфита със знаменитости като Ким Кардашиян, Риана и Бионсе, както и с моделите на “Виктория сикретс”, той привлече 1,3 млн. последователи в инстаграм, което го прави първият френски дизайнер, който премина границата от милион потребители, които следят статусите и снимките му всеки ден.

Той прави колекцията си в пастелни цветове като бежов, кремав и прасковен. Материите, които предрича, че ще се носят следващата пролет, са прозрачни и мрежести платове, както и велур – кожа с кадифена повърхност, чиято долна страна се обработва и полира.

Спортно облекло

Дрехи за свободно време, които приличат на екипировка за активен спорт, които се комбинират с памучни и дантелени блузи. Елементи от спорта и пънка се съчетават с романтични детайли като панделки.

Панталон, който прилича на дреха за спорт, комбиниран с елегантна блуза и сандали, показа на ревю дизайнерката Клеър Ъейт Келър. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Панталон, който прилича на дреха за спорт, комбиниран с елегантна блуза и сандали, показа на ревю дизайнерката Клеър Ъейт Келър. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

Ето така дизайнерката Клеър Уейт Келър, която отговаря за “Клое” от 2011 година, иска да достигне до младото поколение и да затвърди имиджа на марката.

Анцузи с две бели ивици отстрани в ярки цветове Клеър комбинира със сандали с каишки.

5. От първия ред: розовото палто и стъклените токчета на Риана

Риана бе сред гостите по време на Седмицата на модата в Париж.
Риана бе сред гостите по време на Седмицата на модата в Париж.

Стилът на Риана се превърна в едно от най-обсъжданите неща по време на Седмицата на модата в Париж. Певицата, която американските медии наричат просто Рири, уважи ревюто на Раф Симонс. Тя пристигна в розово обемно палто от колекцията му за висша мода - тези дрехи най-общо казано показват тенденциите, и са имиджови за марката, тъй като се шият в единични бройки и цените им не се коментират.

Широкото палто Риана комбинира с черни ботуши по крака, които са от лак – още един водещ тренд този сезон.

Токчетата са изработени от прозрачен материал, който също е актуален.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X